CNN: Extrémní teploty a sálající oceány. S planetou se děje něco divného, popisují vědci

Nezvykle teplá první polovina roku, ohřáté oceány, mizející mořský led na Antarktidě a rekordní množství oxidu uhličitého v atmosféře – to jsou podle vědců čtyři hlavní alarmující faktory, které ukazují, že planeta se otepluje rychleji, než se čekalo. Americká CNN s odkazem na experty přes klima informovala, že lidstvo čeká pět nejteplejších let v historii.

Každý rok vědci upozorňují na projevy klimatické změny, na růst průměrné globální teploty a na tání ledovců. V letošním roce se ale experti podivují nad tím, jak rychle se dopady klimatických změn na planetě podepsaly. Prvních šest měsíců roku totiž bylo v globálním měřítku nadprůměrně horkých, uvedla americká CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Asii ničí rekordní vedra. V Arktidě v létě už brzy nebude mořský led, varují vědci

Rekordní teploty v Asii, rekordně teplé světové oceány a rekordně malý podíl mořského ledu na Antarktidě. To jsou jen některé z klimatických extrémů, které již letošní rok přinesl.

„Je to úplně šílené. Lidé, kteří sledují klimatické výstupy běžně, nemohou uvěřit svým očím. Děje se něco hodně divného,“ napsal na Twitter Brian McNoldy, vedoucí výzkumný pracovník Rosenstielovy školy mořských, atmosférických a zemských věd na Miami University. Jeho příspěvek se na sociální síti rychle rozšířil.

Někteří vědci jsou ale podle CNN na rozdíl od McNoldyho toho názoru, že ačkoli jsou současné klimatické hodnoty alarmující, nejsou nijak překvapivé a jsou v souladu s tím, jak se planeta ohřívá a zároveň ji ovlivňuje klimatický jev El Niňo.

Klimatičtí vědci upozorňují, že už teď se planeta oproti předprůmyslové éře ohřála o 1,2 stupně Celsia. Příštích pět let pak má patřit mezi pět nejteplejších let v historii.

Rekordní červen

Alarmující klimatická data plní články novin především v letních měsících, v červenci a srpnu. Americká CNN ale uvedla, že už první letošní půlrok byl v kontextu historie mimořádně horký, červen především.

Rekordní teploty hlásí asijské státy jako Thajsko, Čína nebo Japonsko, uvedl list The Guardian. Ale například i Kanada, kde bojují s lesními požáry. Oblast, která hoří, je v meziročním srovnání patnáctkrát větší, než je v tuto roční dobu obvyklé. S horkem zápolí také Latinská Amerika.

El Niňo a rekordní teploty vzduchu jdou ruku v ruce s ohříváním oceánů, jejichž teplota byla v květnu oproti minulým rokům nejteplejší v historii.

„Ještě než byl oficiálně vyhlášený jev El Niňo, docházelo v tropech a oceánech k velmi rychlému oteplování. Čekalo se to, jistě. Ale ne tak rychle,“ sdělil pro CNN klimatolog Maximiliano Herrera.

Led a znečištění

Klimatická změna se podle klimatických odborníků promítá také do situace na pólech. S nedostatkem mořského ledu zápolí Arktida i Antarktida.

„Ke konci února byla plocha mořského ledu na Antarktidě nejmenší od začátku měření v sedmdesátých letech minulého století. Sledujeme velmi strmý sestupný trend,“ řekl glaciolog Ted Scambos.

Vědci se shodují na tom, že rychlé ohřívání planety má na svědomí člověk. Upozorňují totiž na rekordní hodnoty oxidu uhličitého v atmosféře, které způsobuje spalování fosilních paliv.

Tagy: