CNN: Stoletá stařenka přežila Stalina i tři hladomory. Teď vyrábí kamufláž pro snajpry

Ukrajinka Liubov Jarošová se narodila krátce po první světové válce a zažila tři hladomory i diktaturu Josifa Vissarionoviče Stalina. Ve svých 102 letech se během ruské invaze rozhodla, že napadené zemi pomůže. Vyrábí proto kamuflážní sety pro ukrajinské odstřelovače. Její příběh přinesla americká CNN.

Stařenka Jarošová jako málokdo na světě ví, že nevraživost mezi Rusy a Ukrajinci rozhodně nezačala minulý rok při invazi okupačních vojsk. Podle ní se táhne celou historií, pamatuje si totiž, co jejímu národu dělal už sovětský diktátor Stalin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Únosy politiků, sestřely letadel. Tajemné Bratrstvo má bojovat s Rusy na jejich území

Žena si jako malá musela projít třemi hladomory, a to včetně toho nejhoršího v letech 1932 a 1933, kdy se museli ukrajinští farmáři na příkaz Stalina vzdát zemědělské produkce ve prospěch Ruska. Ačkoli se historici dodnes neshodnou, zda mělo jít o záměr vyhladit ukrajinské obyvatelstvo, Jarošová o tom má jasno.

„Neměli jsme co jíst. Krmili jsme se lipovými listy a kopřivami. Tyto divoké rostliny jsme rozemleli na mouku, pekli z ní a jedli. Takto jsme se stravovali během hladomoru,“ popsala Jarošová pro americkou CNN.

Její bratr i sestra při hladomoru zemřeli, ona přežila jen díky silné vůli. „Byla jsem úplně oteklá. Mé nohy byly oteklé, stejně tak i ruce. Bylo mi hrozně zle, myslela jsem, že zemřu,“ svěřila se hrdinná stařenka.

„Tehdy se Kreml snažil Ukrajinu zbavit jejích farmářů, jazyka, historie, umělců a nezávislosti. Mnozí se domnívají, že se teď ruský prezident Vladimir Putin snaží o něco podobného,“ komentovala CNN.

Po Stalinovi Putin

Po osudu plném hrůzostrašných událostí se Jarošové připletla do života další válka. A i tentokrát je připravená se Rusku postavit. Stejně jako její tři vnukové, kteří bojují na frontě.

„Musíme je vyhladit, aby nezůstal ani jeden. Jedině tak může být zase mír,“ neskrývá stařenka svou nenávist k Rusku.

Jarošová se rozhodla přiložit ruku k dílu a začala šít z pytloviny kamuflážní sety pro ukrajinské vojáky. Její výrobky mají v oblibě především odstřelovači. Speciální maskování jim usnadňuje nenápadný pohyb ve vegetaci i sněhu. Pytlovinu k výrobě kamufláže stařence nosí do jejího obydlí ukrajinští dobrovolníci.

Tagy: