Co dělat v případě jaderného útoku. Český úřad zveřejnil návod, stránky spadly

Ruská balistická střela Topol

Expert k jaderným zbraním

Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) v souvislosti s uvedením ruských jaderných zbraní do stavu pohotovosti preventivně zveřejnil základní pokyny pro přípravu ochrany před jaderným útokem. Kvůli velkému zájmu českých občanů spadly webové stránky úřadu. Její zástupci však stejně jako česká vláda veřejnost ujistili, že pravděpodobnost použití jaderných zbraní je v současnosti mizivá.

„Dostáváme mnoho dotazů souvisejících s hrozbami Ruska, které nevylučuje použití jaderných zbraní. I když pevně věříme, že pravděpodobnost je mizivá, připravili jsme pro vás alespoň základní pokyny pro přípravu ochrany před jaderným útokem,“ uvedl úřad v pondělí na Twitteru.

O necelou hodinu později však předsedkyně úřadu a jaderná fyzička Dana Drábová musela konstatovat, že zájem lidí zahltil webové stránky. Potvrzuje se tak, že válka na Ukrajině i ruské výhružky směrem k Západu ohledně možného použití jaderných zbraní Čechy znepokojuje.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost je však stejně jako česká vláda názoru, že šance případného jaderného konfliktu je naprosto mizivá. Bezprecedentní ruská invaze na Ukrajinu však ukázala, že je dobré, když je stát připraven na všechno.

Rady SÚJB pro přípravu ochrany před jaderným útokem

  • Připravte si evakuační zavazadlo s nezbytnými osobními potřebami, náhradním oblečením a doklady, případně i nouzový balíček (trvanlivé potraviny, dostatek nápojů, zdravotnické a hygienické potřeby na několik dnů, zejména léky, funkční rádio či svítilnu s náhradní sadou baterií).
  • Domluvte si s rodinnými příslušníky systém náhradní komunikace pro případ výpadku mobilních služeb.
  • V případě útoku se okamžitě odeberte do sklepů, krytů nebo jiných podzemních prostor se silnými betonovými zdmi, zavřete dveře a okna a zastavte veškerou ventilaci.
  • Po útoku vyčkejte alespoň několik hodin, než půjdete ven, kvůli možnému radioaktivnímu spadu.
  • Při opuštění úkrytu si zakryjte dýchací cesty šátkem nebo respirátorem, abyste zabránili vdechnutí radioaktivní látek.
  • Po příchodu do bezpečí se co nejdříve osprchujte a vyměňte si oblečení, abyste zabránili dalšímu rozšiřování kontaminace.
  • Řiďte se pokyny složek integrovaného záchranného systému.

Tagy: