Covidovou inflaci střídá ta válečná, podraží pečivo, mléko i maso. Co dalšího?

Inflace ničí lidem úspory

Další zdražování v Česku

Kvůli ruské invazi na Ukrajině si budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy. Třeba pekaři připouští, že kvůli možnému zdražení plynu bude pečivo zase o něco dražší. Nárůst cen krmiv a hnojiv se pak může promítnout i do zemědělských produktů.

Covidovou inflaci střídá inflace válečná. Její dopady můžeme vidět už na benzínových pumpách, později ji ale zaznamenáme i v supermarketech. „Nejprudší zdražování je teď u obilovin a olejnin, což jsou naprosto základní komodity pro potravinářský průmysl,“ popsal ekonom Štěpán Křeček.

Pečivo v pekárnách od loňského roku podražilo asi o 20 %. Pekaři se obávají, že kvůli ruské invazi na Ukrajině bude zvyšování cen pokračovat. „Pokud dojde k nějaké hyperinflaci, co se týče cen zemního plynu, na kterém jsou pekaři převážně závislí, tak to bude mít vliv na cenu pečiva,“ sdělil výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.

Na zemědělce také dopadnou vyšší ceny za naftu, energie, ale třeba i za krmiva. To vše se podle agrární komory odrazí v ceně na pultech. „Mohlo by to být maso, mléko, mléčné výrobky, vejce,“ přiblížila tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá.

Podle některých ekonomů by se s migrační vlnou do Česka mohly zvýšit i ceny nájmů. „Všechny zkušenosti ukazují, že jakýkoliv nástup imigrace má za následek poptávku po bydlení a tím pádem i nárůst cen nájemního bydlení,“ sdělil ekonom Pavel Kohout.

Někteří Ukrajinci museli kvůli válečnému konfliktu odjet zpět do své rodné země. Českou ekonomiku jejich odchod zatím neovlivnil. „Pokud má firma tisícovku Ukrajinců, tak jich odjelo 10 až 15, takže ten výpadek zatím není tak velký, sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Až se Ukrajinci, kteří odjeli bránit svou vlast, vrátí do Česka, mají podle něj od většiny zaměstnavatelů slíbené pracovní místo.

Tagy: