Osvoboďte afghánské ženy, hlásala na olympiádě sportovkyně. Pořadatelé ji diskvalifikovali

Federace World Dance Sport diskvalifikovala z olympijské soutěže v breakdance afghánskou účastnici Manizhu Talašovou poté, co svým gestem vyzvala k boji za práva žen v její zemi. 21letá Talašová, v Paříži reprezentující tým uprchlíků, nastoupila k páteční soutěži v kostýmu s bleděmodrým pláštěm, na němž byl nápis „Free Afghan Women“ (Osvoboďte afghánské ženy). Federace to vyhodnotila jako zakázanou prezentaci politického hesla.

Talašová, jež uprchla z rodné země po převzetí moci islamistickým hnutím Tálibán v roce 2021, byla dodatečně diskvalifikována poté, co už v soutěži nepokračovala. Hned v předkvalifikaci, do níž nastoupila ve zmíněném oděvu, ji předčila nizozemská soupeřka a později čtvrtá žena konečného pořadí startující pod pseudonymem India.

ČTĚTE DÁLE: Zklamání lezce Ondry. Ve finále obsadil až šesté místo, z Paříže se vrátí bez medaile

Sportovci mají během olympijských soutěží politická vyjádření zakázaná. Před hrami v Tokiu Mezinárodní olympijský výbor pravidla olympijské charty nicméně modifikoval v tom smyslu, že protest je možný, pokud jsou dodržena pravidla olympismu, nesměřuje přímo ani nepřímo proti lidem, zemím, organizacím anebo jejich důstojnosti a nenarušuje přípravu ostatních sportovců.

Nejedná se o první kontroverzi na letošních hrách. Britského televizního komentátora potkal vyhazov za misogynní žerty. Egyptská šermířka zápolila v pokročilém stadiu těhotenství a brazilskou plavkyni čekal za romantické rande v uličkách francouzské metropole odlet zpět do vlasti. Potlesk i bučení diváků přivítaly na olympijském písku pod Eiffelovou věží nizozemského plážového volejbalistu Stevena van de Veldeho, který v 19 letech znásilnil v Británii 12letou dívku.

O velký rozruch se postarala i alžírská boxerka Iman Chalífová, která od začátku turnaje vzbuzovala pochybnosti o svém pohlaví. 25letá zápasnice si nakonec pod pěti kruhy v Paříži vybojovala zlato.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž si vzal ženskou medaili, píší lidé o alžírské boxerce. Ke kritice se přidala Navrátilová

Tagy:
Indie Velká Británie Tokio Olympijské hry Paříž diskriminace Tálibán Mezinárodní olympijský výbor sport sportovní událost sportovní soutěž sportovní disciplína Steven van de Velde