Od úterý se lze přihlásit do 2. kola přijímaček na střední školy. Známe přesný počet míst

Studenti mají za sebou didaktické testy z angličtiny a matematiky.

Uchazeči o středoškolské studium se mohou hlásit do druhého kola

Uchazeči o studium na středních školách, kteří dosud neuspěli v přijímacím řízení, mohou od úterního rána podat v systému DiPSy přihlášku do druhého kola. Musí tak učinit nejpozději do pátku 24. května do 23:59 hodin. Ve druhém kole je na gymnáziích 1 567 volných míst, většinu z nich ale nabízejí soukromé školy. Nejvíce zájemců se může dostat na čtyřletý obor, na víceletá gymnázia může nastoupit ještě 310 dětí. Dohromady nabídlo téměř 2 900 středních škol 25 720 míst. Vyplývá to z údajů, které poskytl ředitel organizace Cermat Miroslav Krejčí.

Zájemci o studium na střední škole se mohou od úterý do 24. května znovu hlásit na tři obory bez talentové zkoušky a dva obory s talentovou zkouškou, jejichž seznam i s volnou kapacitou lze najít v elektronickém systému DiPSy. O přijetí budou školy rozhodovat na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky z prvního kola.

ČTĚTE TAKÉ: Syn uspěl, ale systém ho nepustí za přáteli na jinou školu. Jediné řešení matku netěší

Volná místa jsou hlavně v technických oborech a na učilištích. Na čtyřletá gymnázia se může ve druhém kole dostat 1 257 žáků. Zhruba dvě třetiny míst ale nabízejí soukromé instituce, kde se platí školné. Na státní školu může nastoupit téměř 400 zájemců, na církevní 25 uchazečů.

Nejméně kapacit je na šestiletých gymnáziích, na které se ale v prvním kole nedostalo zhruba 68 procent žáků. Školy nabízejí 95 volných míst, převážně jsou to státní instituce. Na osmiletá gymnázia má šanci se dostat 215 dětí, zhruba dvě třetiny mohou být přijaty na státní školy. Ministerstvo školství předpokládá, že většina z žáků nepřijatých v prvním kole bude dál pokračovat ve studiu na své základní škole.

V některých krajích je na školách pro druhé kolo i více než tisícovka volných míst. Například v nejvíce vytíženém hlavním městě je pro druhé kolo k dispozici téměř 3 200 míst, na žádaná gymnázia se však může dostat necelých 800 žáků. Pouze jedno místo je volné pro zájemce o šestileté studium, 24 míst pouze na soukromých školách pak pro uchazeče o osmiletý obor.

V Moravskoslezském kraji, který patří k nejlidnatějším regionům Česka, je pro druhé kolo přijímacího řízení na střední školy v nabídce přes 2 700 volných míst v denní formě studia. „Z toho je například 115 míst na čtyřletých gymnáziích – 34 míst na krajských a 81 na soukromých,“ řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Volná místa jsou i v oborech vzdělání s výučním listem, ve kterých jsou poskytována krajská stipendia a jejichž absolventi jsou podle Birklenové žádaní na trhu práce. Jde o obory kominík, tesař, klempíř, pokrývač nebo řezník – uzenář.

Na jihu Čech nabízejí střední školy přibližně 1 800 volných míst, ale jen 46 z nich je na gymnáziích. Nejvyšší kapacitu nabízejí v regionu studijní obory prodavač, kuchař – číšník nebo zedník. Také v Olomouckém kraji je podle mluvčí hejtmanství Aleny Minxové skoro 1 800 míst na školách, z toho nejvíc – asi třetina – na Olomoucku. Druhé kolo přijímacího řízení vyhlašuje například SOŠ a SOU služeb Velký Újezd či Moravská střední škola v Olomouci.

Na středních školách v Pardubickém kraji zbývá po prvním kole zhruba 1 400 volných míst. Nejvíce je jich na technických oborech, ale třeba i na oboru včelař nebo ekonomika a podnikání. Volnou kapacitu mají i některá gymnázia, například v Moravské Třebové, Žamberku, Skutči nebo Holicích a Přelouči. V Královéhradeckém kraji je přes 1 500 volných míst, z toho 733 na maturitních oborech. Nejvíce míst zůstává na obory s výučním listem, a to 773, zatímco třeba na čtyřletých gymnáziích je pouze 33 míst.

V Plzeňském kraji je ve druhém kole 1 155 volných míst, z toho 48 na čtyřletých gymnáziích a 89 na lyceích. „V učebních oborech s výučním listem je v denní formě studia nabízeno celkem 595 volných míst, 560 volných míst je na oborech s maturitní zkouškou,“ řekla mluvčí kraje Eva Mertlová. Ve Zlínském kraji je k dispozici ještě asi tisíc volných míst určených uchazečům z devátých ročníků, tedy bez víceletých gymnázií a nástavbového studia. Z toho zhruba polovina – 490 míst – je v maturitních oborech. Na čtyřletých gymnáziích je ale pouze 32 míst a 43 na lyceích, to řekla krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti).

V Libereckém kraji nabízejí střední školy ještě 650 míst. Deset volných míst má třeba Střední průmyslová škola Liberec. Dostat se je možné i na gymnázium, 13 míst mají například na čtyřletém gymnáziu v Novém Boru. Žáci základních škol v Ústeckém kraji mají ve druhém kole na výběr zejména z průmyslových škol. Volná místa mají také soukromé školy v Krupce, Žatci nebo Litoměřicích nebo teplická konzervatoř v oborech hudba a zpěv. V Karlovarském kraji zbývá 465 volných míst. Nejvíce jich je na technicky zaměřených oborech strojírenství, dopravní prostředky, obráběč kovů nebo agropodnikání. Ve druhém kole se mohou žáci hlásit i na výuční obory kuchař, truhlář, prodavač – výrobce lahůdek, pekař, prodavač či číšník – servírka.

Školní přijímací zkoušky i talentové zkoušky na všechny střední školy se budou ve druhém kole konat od 8. do 12. června. Ředitelé škol pak zveřejní výsledky 21. června v DiPSy, na webu a úřední desce školy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Okamura i Nerudová s Hitlerem přestřelili, řekl Schmarcz. Kulidakis odmítl slova chcimír a libtard

Tagy: