Syn uspěl, ale systém ho nepustí za přáteli na jinou školu. Jediné řešení matku netěší

Přijímací zkoušky

Touto dobou se měl Tomáš spíše radovat. Jeho píle se vyplatila a dostal se na střední školu, na kterou chtěl nejvíce. Stovky jiných dětí takové štěstí neměly. I přesto mu ale není příliš do smíchu – jeho tři nejlepší kamarádi totiž nakonec nastoupí společně jinam. Všichni se shodou náhod dostali na osmiletý obor, který si Tomáš dal do pořadníku až na druhé místo. A třebaže by na body splnil veškeré podmínky k zápisu na studium, udělat to nemůže. Alespoň ne s novým systémem na přihlášky.

„On trochu počítal s tím, že se jeho kamarádi dostanou na stejnou školu, taky si ji dali jako tu nejprioritnější. Je to taková chytrá partička, drží se pospolu už od první třídy, mají stejné zájmy. Ale nakonec se na tu školu Tomi dostal jako jediný. Upřímně jsem se až po podání přihlášek dozvěděla, že si nemůže volně vybírat,“ řekla redakci CNN Prima NEWS Barbora K. ze Zlínska.

Dříve si dítě mohlo určit, na kterou školu nastoupí, pokud úspěšně prošlo výběrovým řízením a bylo přizváno k zápisu. S příchodem Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy) ale přišla změna. Uchazeč si musí při podání přihlášky vybrat tři školy a seřadit je podle preferencí. Systém ho pak automaticky přiřadí na obor, který je v pořadí nejvýše a kde splnil veškeré podmínky.

NÁVOD NA PODÁNÍ PŘIHLÁŠEK DO DRUHÉHO KOLA I TERMÍNY NAJDETE ZDE

Háček spočívá v tom, že už si dítě nemůže vybírat, kam nastoupí, což je i případ Tomáše. Jediným řešením je vzdát se výsledků celého prvního kola přijímacích zkoušek a přihlásit se na druhý pokus. V opačném případě mu totiž nezbývá nic jiného než nastoupit na školu, kam podle pořadníku „stejně chtěl nejvíce“. Jen musí oželet své letité kamarády.

„Nadšený pochopitelně není, docela ho chápu. Ale snažila jsem se mu s manželem vysvětlit, že se s nimi bude stejně určitě vídat. A na gymnáziu pak určitě potká nové kamarády, takový je život. Není to žádný asociál, přátelé si umí udělat rychle. Podle mě to chce čas, ať se s tím srovná, je to chytrý kluk,“ přiblížila Barbora atmosféru v její domácnosti.

Nechala pak promluvit i Tomáše, který připustil, že by se prvního přijímacího kola klidně vzdal ve prospěch svých parťáků ze základní školy. „Myslím, že bych se na tu školu v druhém kole dostal. Podmínky jsem splnil už teď, napodruhé by to určitě prošlo,“ snažil se argumentovat mladík. „To ani náhodou. Zatím ani nevíme, zda budou vůbec otevírat druhé kolo. Nebudeš se zbytečně nervit,“ namítala rázně jeho matka ve videohovoru.

Na osmiletá gymnázia se podle informací ministerstva školství v prvním kole přijímacích zkoušek nedostalo asi 53 procent uchazečů. U šestiletých gymnázií bylo neúspěšných zhruba 68 procent. Do druhého kola si uchazeči mohou podat přihlášku od 21. do 24. května.

Digitální přihlašovací systém pomohl především školám se poprat s administrativou a předejít situaci jako minulý rok, kdy už na druhé kolo stály děti dlouhé fronty před školami.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šlo se do rizika, připustil exministr školství Plaga chyby při přijímačkách. Promluvil i o změnách ve školství.

Tagy: