Záběry demolice ruské chlouby. Ukrajinci zlikvidovali raketomety se silou jaderných zbraní

TOS-1A v akci

Ukrajincům se povedlo zdemolovat dva kusy ruského raketometu TOS-1

Ukrajincům se začátkem týdne povedlo zdemolovat minimálně dva kusy ruského raketometu TOS-1 – obávaného termobarického kolosu na podvozku tanku, jehož sílu lze přirovnat k menším jaderným zbraním. Obránci využili americký salvový raketomet HIMARS. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

Jeden ze dvou různých úderů provedli členové ukrajinských speciálních operačních sil (SOF). „Ten nejlepší čas na HIMARS. Přesná palba ukrajinských dělostřelců vedla ke zničení ruského TOS-1A,“ uvedl kyjevský resort obrany na sociální síti X.

Krátce před tím Ukrajinci ohlásili zničení dalšího TOS-1, a to kdesi v nespecifikované zasněžené krajině. „V těchto chladných zimních dnech ukrajinští vojáci spálili ruský systém TOS-1A. Okupanti cítili vedro, díky explozím se pořádně zahřáli,“ doplnilo ukrajinské ministerstvo obrany. Záběry obou úderů naleznete v úvodním videu tohoto článku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: U Bachmutu padl 22letý student Karel. Lidé Čecha oslavují jako hrdinu, znají už i jeho tvář

TOS-1 je 30hlavňový či 24hlavňový raketový systém sovětské výroby, který je namontovaný na podvozku ruského tanku T-72. Používá termobarické střely, přezdívané jako vakuové bomby. Podle expertů jde o vůbec nejsilnější nejaderný vojenský prostředek.

„TOS-1 odpaluje náboje s termobarickou hlavicí. Ty vypouštějí oblak aerosolu, který je následně odpálen. Mají obrovskou ničivou sílu. Jejich účinek se dá srovnávat s malými jadernými zbraněmi,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Ukrajinci již v minulosti ukázali, že vhodnou zbraní pro zničení TOS-1 mohou být sebevražedné drony či moderní dělostřelecké systémy, jako je například raketomet HIMARS.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu v létě 2022. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu a síly. Pokud jde o množství dělostřeleckých kusů či nábojů, má navrch Rusko.

Tagy: