Demonstrace proti Fialovi k ničemu nepovedou. Česko zimu přežije, předpovídá ruský vědec

Demonstraci organizuje aktivista Ladislav Vrabel

Válka na Ukrajině (25.11.2022 11:00)

Demonstrace proti vládě volající po ukončení podpory Ukrajiny, obnovení nákupu plynu z Ruska a pádu kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) k ničemu nepovedou. Tento názor přichází přímo z Ruské federace. V rozhovoru pro ruský list Rossijskaja Gazeta to řekl vedoucí vědecký pracovník Institutu Evropy při ruské akademii věd Michail Vedernikov. Vztahy mezi Českem a Ruskem jsou podle něj aktuálně nejhorší za celé období existence ČR. Vědec také zmínil, že Česko zimu zvládne a jiná vláda by oproti té současné nepostupovala jinak.

Do veřejného dění v posledních týdnech promlouvá organizátor protivládních demonstrací a aktivista Ladislav Vrabel. Na protest na začátku září dokázal přilákat desítky tisíc lidí a další tisíce pak přišly i na jiné akce, které pořádal. Vrabel a ostatní řečníci či účastníci na těchto demonstracích volají po konci vlády premiéra Petra Fialy nebo po různých proruských krocích. Například chtějí zajistit nákupy surovin, zejména plynu, přímo z Ruska, a také ukončit podporu Ukrajiny, kterou Rusko v únoru napadlo a od té doby v zemi válčí.

Proruské demonstrace na území Česka však podle experta k ničemu nepovedou. „Momentálně nemohu říci, že by měly nějaký signifikantní dopad na politický kurs vlády premiéra Petra Fialy. Je špatné se dívat na tato shromáždění jako na nástroj k odstranění současného kabinetu,“ řekl pro Rossijskaju Gazetu Vedernikov.

Ten připomněl, že v Česku se demonstruje poměrně pravidelně a že úspěch nepřinesla ani akce Milionu chvilek pro demokracii na konci roku 2019, kdy se na Letné sešlo přes 200 tisíc lidí, kteří požadovali rezignaci tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Za jediné úspěšné demonstrace ruský vědec považuje ty, které vedly k sametové revoluci a pádu komunismu na konci roku 1989.

Podle vedoucího pracovníka Institutu Evropy při ruské akademii věd tak Fialova vláda není v ohrožení a sama nemá důvod, aby vyvolala předčasné volby. Vedernikov poukázal na to, že v případě předčasných voleb by se k moci mohly dostat opoziční hnutí ANO a SPD.

Prezidentem bude zřejmě Pavel

Ruský odborník v rozhovoru upozornil, že Česko je na ruských surovinách značně závislé. „Česká republika by mezi členskými státy EU měla nejvíce pocítit odmítnutí ruských dodávek uhlovodíku. Může tím okamžitě přijít až o pět procent svého HDP,“ řekl v rozhovoru Vedernikov.

Na druhou stranu však ruské čtenáře upozornil, že k žádné apokalypse v Česku nedojde. „Česká republika zimu přežije. Země bude i nadále diverzifikovat své zásoby. Vláda jedná jak nejlépe může, není pravdou, že by jiný kabinet mohl učinit nějakou výraznou změnu, neboť situace je nestandardní pro všechny členské státy EU,“ poznamenal ruský vědec.

Kromě toho zmínil, že vztahy mezi Českem a Ruskem jsou nejhorší od doby, kdy Češi „odmítli socialistický kurs“. „Neexistují žádné předpoklady, že by se nastavily lepší vztahy se současnou vládou a jejím neprofesionálním týmem. Ale v této věci bychom si neměli dělat naděje. Příští volby brzy nebudou,“ komentoval Vedernikov.

Odborník zároveň poukázal na to, že v lednu u nás dojde k prezidentským volbám. V této souvislosti řekl pouze jediné jméno a sice bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR Petra Pavla. „Je velmi pravděpodobné, že se jím stane Petr Pavel, armádní generál a bývalý předseda Vojenského výboru NATO. S takovým seznamem není třeba vysvětlovat jaký postoj zastává vůči Moskvě,“ naznačil expert změnu kurzu i na Pražském hradě.

Tagy:
válka zima demonstrace Ukrajina Petr Fiala Petr Pavel prezidentské volby v ČR 2023 vláda Česko Rusko válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Rossijskaja gazeta