Děti a ženy spí v autech, nikdo jim nepomáhá. Reportér popsal situaci na ukrajinské hranici

Reportér Patrik Kaizr u polsko-ukrajinských hranic

Lidé se zoufale snaží dostat do Polska

Hraniční přechody mezi Ukrajinou a sousedními státy se plní. Před válkou prchají hlavně matky se svými dětmi. Ve velmi chladném počasí tam někdy čekají až dvanáct hodin. Nedaleko hranice u městečka Tvirža vše sleduje štáb CNN Prima NEWS.

Na všech hranicích mezi Ukrajinou a Polskem to vypadá jako v Tvirži. Auta stojí ve dvou řadách. Někdy až půl dne.Je tu naprostý chaos, kolona na polskou hranici má 32 kilometrů. Někteří lidé se snaží obrátit svá auta, nechtějí tu čekat tu strašlivou dobu,“ popisuje situaci na hranici reportér Patrik Kaizr.

Mezi lidmi zoufale se snažícími dostat se do Polska jsou hlavně ženy a děti. Jejich malé tváře se tisknou na skla aut. Jiné ale tlačí jejich mámy v kočárku, protože auta zůstala jejich manželům, kteří Ukrajinu kvůli branné pohotovosti opustit nemohou. O ženy a děti není vůbec postaráno. Neviděli jsme žádnou pomoc, že by tady někdo nosil například potraviny nebo vodu,“ podotýká reportér Kaizr.

Nervozita roste úměrně s tím, jak se prodlužuje doba čekání na hranicích. Policisté nestíhají, i když dělají první poslední. Ti, kteří to vzdali u polských hranic, to zkoušejí na těch slovenských. Kilometrové kolony tak vidíme i na silnicích kolem hranic.

Jeli jsme 17 hodin z Kyjeva vlakem a teď jsme tady. S mojí ženou, která je Ukrajinka, se snažíme dostat do Polska, vysvětluje Bašír.

Lvov je vzdálený jen přibližně 50 kilometrů. Od páteční noci tam platí zákaz vycházení. Ve čtvrtek do této oblasti dopadlo několik raket. Místní obyvatelé kolem silnic staví improvizovaná kontrolní stanoviště. Točit zblízka se ale nenechají. Stejně tak nechtějí mluvit na kameru. Kvůli bezpečnosti. Ale mají jasný vzkaz: Evropa se na nás vykašlala, tak se bránit musíme sami.

Tagy: