Diverzifikace jako podmínka úspěšného investora. Nevsaďte vše na jednu kartu, radí Amundi

Investiční začátečníci nad ní mávnou rukou, pro matadory na trzích pak představuje páteř jejich finančního úspěchu. Řeč je o diverzifikaci – tedy rozkládání investičního riziko tím, že člověk nakupuje různé druhy aktiv. Tento proces může probíhat hned na několika úrovních. Největší evropský správce aktiv Amundi radí, jak disciplinovaně investovat.

Když se investor rozkoukává na finančních trzích, často ho napadne, že by mohl vsadit všechno na jednu kartu, například na jednu konkrétní akcii, a maximalizovat tím svůj potenciální výnos.

Slovo „vsadit“ je v takovém případě namístě. Takové chování má totiž spíše než k rozumovému investování blíže ke gamblingu. Sázka může vyjít, ale za podstoupení velmi vysokého rizika.

Na investice s rozumem

„Je zajímavé, kolik lidí zkouší loterii či nějaký los, aby rychle zbohatli. Často to zkoušejí lidé, kteří mají nižší příjmy a nemají velký majetek. Mnohem větší šanci na zbohatnutí ale mají, když si měsíčně dají bokem částku například do akcií, zavřou oči a nic neřeší. Zkrátka disciplinovaně investují,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Zdeněk Pavlík, senior produktový specialista společnosti Amundi.

Investor, který chce nastavit dlouhodobou a funkční strategii, by se měl namísto hledání jednoho dokonalého aktiva raději zamyslet nad diverzifikací. Proces diverzifikace investorovi umožňuje vkládat peníze do různých skupin aktiv – například do podílových fondů, akcií nebo dluhopisů.

Každá skupina aktiv se na trhu chová docela jinak. V případě propadu určité investice se proto většinou stává, že jiné aktivum naopak roste. V takovém momentu se dostaví plody diverzifikace. Rozkládání rizika na více investičních instrumentů je navíc výhodné pro lidskou psychiku.

„Lidský mozek vnímá ztrátu dvakrát silněji než zisk. Neexistuje investice bez rizika, je naprosto v pořádku, že dochází k výkyvům. Pokud ale dodržuji pravidla diverzifikace a držím se strategie, tak bych měl být v klidu,“ doplnil Pavlík.

Víceúrovňová diverzifikace

Začínající investoři uvažují o diverzifikaci jen v rámci jediné myšlenky – nakoupit více aktiv. Správná diverzifikace by ale měla zohledňovat hned několik faktorů.

Člověk by měl kupříkladu nakupovat investice z různých tříd aktiv – například akcie, dluhopisy, ale i drahé kovy nebo nemovitosti. V ideálním případě by ale měl rozkládat riziko i v rámci každé investiční skupiny.

Diverzifikace se také – zejména v akciovém prostředí – může zaměřovat na povahu daného instrumenta. Investor by měl do portfolia zahrnout akcie společností z různých sektorů. Kupříkladu technologický titul vyvážit průmyslovým.

V rámci dané investiční třídy se dá riziko rozkládat i v kontextu tržní kapitalizace. Akciový hráč by tak měl v portfoliu zahrnout robustní tituly s miliardovou kapitalizací, ale ideálně i cenné papíry menších firem, které představují sice větší riziko, ale potenciálně i vyšší výnos.

Sestavení správně balancovaného portfolia je běh na dlouhou trať. Na trhu jsou proto k dispozici již vyvážená portfolia sestavená profesionály, která běžným investorům umožňují maximálně vytěžit potenciál diverzifikace. Jedná se o takzvané smíšené fondy.

„Diverzifikace nám umožňuje vhodně využít široké palety investičních nástrojů. Diverzifikovaná portfolia umožňují využívat všech příležitostí k zajištění výkonnosti a zároveň zůstat flexibilní a reagovat na potřeby klientů,“ uvádí web Amundi.

Tagy: