Hrozí jim vězení, přesto Ukrajině pomáhají. Za Putina se stydíme, vzkazují Rusové z Česka

Rusové žijící v Česku

S válkou na Ukrajině nesouhlasí i někteří Rusové žijící v Česku

S válkou na Ukrajině nesouhlasí řada Rusů žijících v Česku. Za svého prezidenta se stydí a snaží se zapojovat do pomoci Ukrajině. I přesto je někteří Češi vnímají negativně. Odborníci ale varují, abychom nebyli jako národ rusofbní.

Mladá Darja je Ruska žijící v Česku. S válkou nesouhlasí a na podporu Ukrajině zorganizovala koncert. „Vybrali jsme téměř čtvrt milionu korun, které jsme poslali na červený kříž na Ukrajinu,“ uvedla. Své rozhodnutí by neměnila, a to i přesto, že se teď obává obvinění z vlastizrady.

„Hrozí až dvacetileté vězení za jakoukoliv pomoc. Samořejmě mi volali rodiče, kteří žijí v Moskvě a měli strach o to, že jsem o tom psala na sociální sítě. V Rusku jsou lidé často stíhaní za statusy na sociálních sítích a za to, že říkají válce válka,“ vysvětlila.

Bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku David Štáhlavský doplnil, že Rusové se asi musí bát: „Je to už zhruba stoletá ruská taktika.“ Darja však není zdaleka sama, kdo se nebojí ozvat. Video zveřejnila také skupina studentů z Ruska, kteří studují na pražských uměleckých školách.

„Nikdy jsem nehlasoval pro Putina a považuji jeho diktaturu za katastrofu. Cítím z toho všeho obrovskou bolest a úzkost. I když jsem toho šílenýho sociopata, toho fašistickýho diktátora, vůbec nevolil, tak už jenom to, že mluvím a píšu rusky, tak se za to neskutečně stydím,“ říká jeden z nich ve videu.

Budoucnosti se bojí

A klidně přihlížet nedokázala ani Světlana. Ruska žjící už dvanáct let v Praze. Teď každý den vybavuje humanitární pomoc, která míří na Ukrajinu. „Tato situace nás moc mrzí. Chtěli bychom, aby to všechno co nejdřív ukončilo. Pro občany Ukrajiny jsme zahájili sbírku věcí pro ženy a děti, kterou třídíme a posíláme na Ukrajinu,“ sdělila. Rusové už na charitu darovali přes 500 tisíc korun.

„Určitě bychom neměli být rusofobní, protože to je to, co nahrává Putinovi. A to v důsledku může způsobit i to, že Putin řekne: ‚Musíme bránit naše lidi‘,“ doplnil Šťáhlavský.  Darja a Světlana pomáhají dál. S negativním přístupem ze strany Čechů se zatím osobně nesetkaly. Obavy z budoucnosti v nich ale zůstávají.

Tagy: