Vedra pohltí i Evropu, varují experti. Dovolené ve Středomoří nahradí Balt a zdraží pojištění

V nadcházejících dekádách lidé zřejmě budou muset radikálně změnit způsob, jakým tráví dovolené v zahraničí. Může za to klimatická změna, píše britský deník The Telegraph. Podle zpravodajského webu budou dovolenkáři nuceni své cesty uzpůsobit rostoucím teplotám ve Středomoří nebo zaplatit více za pojištění. Britové předpovídají i rostoucí oblibu severských zemí či lyžařských středisek, která se přizpůsobují letním návštěvníkům.

Důsledky změny klimatu pociťují cestovatelé pravidelně již několik let. Jen za minulý rok poskytlo extrémně suché počasí příhodné podmínky pro šíření lesních požárů na řeckém Rhodu či italské Sicílii.

ČTĚTE TAKÉ: Zmizení během dovolené beze stopy. Na Madeiře se přes dva týdny pátrá po manželském páru

Podle britského deníku The Telegraph je nevyhnutelné, že se naše letní dovolené v zahraničí v následujících dekádách razantně promění. Sepsal proto několik bodů, na co bychom se měli do roku 2050 v souvislosti s prázdninami připravit.

Místo na Jadran k Baltu

Dovolené v Chorvatsku, Itálii či Španělsku začínají být pro mnoho cestovatelů příliš teplé. Podle Evropské agentury pro životní prostředí se kontinent otepluje rychleji než je celosvětový průměr. Očekává se navíc, že extrémní vlny veder budou mnohem častější, informuje evropský projekt Copernicus. Pro turisty, kteří na dovolené nehledají úpal, se otevírá možnost cest na sever.

Skandinávie se může stát v létě oblíbenější destinací než je nyní Středozemní moře. Teploty v Norsku se v červenci pohybují mezi příjemnými 25 a 30 stupni. Podle zaměstnankyně cestovní kanceláře Black Tomato Carolyn Addisonové zaznamenala agentura nárůst poptávky po cestách do chladnějších klimatických oblastí. Počet rezervací na letošní léto ve Skandinávii vzrostl o 175 procent ve srovnání s loňským rokem. Na příliv turistů se již připravují i samy severské země. Norsko otevírá nové hotely, Lotyšsko zase láká na poklidné pláže na pobřeží Baltského moře.

Do tradičních dovolenkových destinací zase lidé míří v jiných termínech než obvykle. Cestovní kancelář Intrepid Travel podle jejího generálního ředitele Jamese Thorntona zaznamenala v Evropě 88procentní nárůst rezervací na duben a květen letošního roku. Vedle nižších teplot platí pro cestovatele v květnu nebo září i další pozitivum – alespoň prozatím jsou dovolené levnější.

Některé resorty se ocitnou pod vodou

Maledivy jsou oblíbenou destinací pro novomanžele, souostroví je ale také svědkem dopadů klimatických změn. Síť nízko položených ostrovů je značně ohrožena jakýmkoli zvýšením hladiny moře. Vláda země si dokonce stanovila tento problém za svou prioritu a na opatření ke zmírnění dopadů vydává téměř polovinu státního rozpočtu. Světová banka totiž odhaduje, že do roku 2050 bude 80 procent ostrovů zcela zatopeno.

V blízké budoucnosti uvidí návštěvníci řadu ostrovů obehnaných mořskými zdmi. Tento proces již místní použili v hlavním městě Malé. Také hotely a letoviska investují nemalé částky, aby se chovaly šetrně k životnímu prostředí.

Žhnoucí města

Vyšší teploty se nejvíce projeví ve městech. Ty totiž působí jako „žhnoucí ostrovy“, někdy v nich je o 10 až 15 stupňů Celsia tepleji než v okolních venkovských oblastech. Naštěstí existují poměrně jednoduché způsoby, jak města ochladit. Například projekt výsadby stromů v portugalském Lisabonu stál město 1,9 milionu dolarů (téměř 45 milionů korun), ale přinesl výhody v odhadované hodnotě 8,4 milionu dolarů (200 milionů korun): poskytuje stín, odráží sluneční světlo a šetří energii.

ČTĚTE TAKÉ: Místo vysněné dovolené oči pro pláč. Pozor na podvodníky, chtějí zálohu na účet, varují experti

Také italský Milán se rozhodl vsadit na stromy, konkrétně se do roku 2030 zavázal vysázet jich tři miliony. Ve Švýcarsku šli vládní úředníci ještě o krok dál. Na každou plochou střechu v Basileji nainstalovali louky s divokými květinami. Díky těmto projektům by mohli být obyvatelé a turisté ušetřeni nejhorších veder.

Cestovní pojištění podraží

V loňském roce postihly ostrovy Rhodos a Korfu v Řecku obzvláště ničivé požáry. Letecké společnosti a místní záchranné služby evakuovaly tisíce turistů. S rostoucími globálními teplotami se zvyšuje pravděpodobnost vzniku suchých a horkých požárů. To znamená, že cestovatelé by měli být lépe připraveni.

Pojišťovna Staysure podle The Telegraph radí zkontrolovat dokumenty a ujistit se, že vaše pojistná smlouva zahrnuje pojištění pro případ přerušení cesty nebo přírodních katastrof. Vzhledem k tomu, že cestovní pojišťovny stále častěji vyplácejí pojistné plnění za problémy způsobené extrémním počasím, nevyhnutelně se zvýší i ceny pojištění.

Do lyžařských středisek i v létě

Mnoho zimních středisek se začalo zaměřovat i na letní cestovatele. Kupříkladu v kanadském Whistleru si v zimě lidé užívají sněhu, nyní je však místo vhodné i pro letní dovolenou. Nabídka zahrnuje jízdu na paddleboardu, prohlídku farmářských trhů a turistické trasy s výjimečnými scenériemi.

Také francouzská letoviska následují kanadský příklad, a to zejména s tím, jak ubývá jistoty bílé nadílky. Středisko Chamonix nyní navštěvuje více návštěvníků v létě než v zimě. Tyto změny znamenají výrazný odklon od striktně sezónního obchodního modelu a místo toho otevírají alpská města turistům, cyklistům a horolezcům po celý rok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na byt v Praze neměli, tak koupili apartmán u moře. Čechů s nemovitostmi v cizině přibývá

Tagy: