Drahé pohonné hmoty jsou jen hořkou ochutnávkou. Zdražování nás teprve čeká, varuje ekonom

Rozhovor s Kovandou

I když vláda snížila spotřební daň u nafty a benzinu, řidiči úlevu nepocítí, obává se ekonom Lukáš Kovanda. Takových úlev by podle něj muselo být několik. Varoval, že pohonné hmoty mohou i v létě dosahovat cen kolem 45 korun za litr, řekl v pořadu Nový den. Podraží ale i potraviny a bydlení.

„Obávám se, že řidiči snížení spotřební daně ani nepoznají. Za poslední rok zdražily pohonné hmoty o 15 korun, 1,5 je desetina. V době, kdy v březnu nejvíce létaly ceny, tak tam přes noc bylo zdražení i o dvě koruny na litr. Řidiči neví, zda je to kvůli pohybu cen nebo kvůli dani,“ sdělil v Novém dni Kovanda.

Navíc Českou republiku to bude stát pět miliard korun. „I kdyby se snížily ceny, tak si to koupíme na čtyři měsíce, protože v září to končí. Nejsou to chytře využité peníze,“ sdělil dále Kovanda. Jiní odborníci ale tento krok vítají.

„Vláda prostřednictvím spotřební daně našla asi neúčinnější a nejvíce bezprostřední cestu. Korektnější by byla adresná kompenzace, ale tento model trvá nějakou dobu. Tohle je v dané chvíli adekvátní rozhodnutí, které odpovídá evropskému trendu,“ míní ekonom Petr Zahradník.

Hořká ochutnávka toho, co nás teprve čeká

Podle Kovandy ale může být i hůř. Válečná inflace se spojí s vrcholem motoristické sezony, kdy je poptávka po palivech vyšší. „Ceny mohou i v létě dosáhnout kolem 45 korun za jeden litr,“ dodal ekonom. Zrušení povinnosti přimíchávání biosložky do paliva tomu podle něj také nepomůže. „Je to korunka ke korunce. Kdyby takových opatření bylo osm, tak to řidiči poznají, ale když jsou jen dvě, tak ne,“ poznamenal.

Češi si zvykli na to, že v republice dřív byly poměrně nízké ceny třeba pohonných hmot, míní dále Kovanda. „Tato léta se však nikdy nevrátí. Teď budeme platit účty za válku a za pandemii. Krásná léta stojatých cen za pohonné hmoty už nepřijdou,“ varoval.

Nárůst cen bude ještě větším problémem v dalších letech. „Čeká nás inflace. Zdražování pohonných hmot je jen hořká ochutnávka toho, co nás čeká, protože ceny se vyvíjí ze dne na den,“ vysvětlil s tím, že stejný scénář nás čeká ve sféře bydlení a potravin.

„A tam to bude vláda muset řešit akutně, půjde o všechny obyvatele, včetně důchodců,“ varoval. Na neustále se zvyšující ceny potravin odborníci upozorňují dlouhodobě. Některé potraviny dokonce nemusí být podle nich vůbec dostupné. Ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Kobern a předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha před tím varovali ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS.

Tagy:
jídlo Lukáš Kovanda ekonom Česko Zemědělský svaz České republiky pohonné látky Potravinářská komora České republiky