Snížení spotřební daně chápu. Má ale účinek jako prášek na bolest, říká ekonom

Hostem pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS byl ekonom Vít Hradil.

Co Čech, to politik! (407)

Vláda udělala signál, že myslí na lidi a chce zabránit společenským katastrofám. V pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Vít Hradil. Dodal ale, že opatření v podobě snížení spotřební daně na pohonné hmoty má účinnost asi jako prášky na bolest.

Ceny pohonných hmot vzrostly za poslední rok přibližně o 13 až 15 korun za litr. „Nabíralo to takové rozměry, že hrozilo společenské pnutí. Vláda udělala signál, že myslí na lidi a chce zabránit společenským katastrofám. Ekonomicky to ale šťastné není,“ uvedl Hradil.

Cena podle něj dává signál, jestli není něčeho moc, nebo naopak málo. „Když cenu uměle stlačujete v momentě, kdy jde nahoru, je to podobné, jako když si na bolest vezmete ibalgin. Jen tlumíte signál, který se snaží něco důležitého sdělit,“ vysvětlil.

Je si přitom vědom, že by v současné situaci, kdy nezdražují jen pohonné hmoty, ale téměř všechny položky ve spotřebitelském koši, bylo nějaké řešení ze strany státu potřeba. „V ideálním světě by přišlo adresné řešení. Vláda ale zřejmě vyhodnotila, že to momentálně buď není realizovatelné vůbec, nebo rychle. V této chvíli opatření chápu, byť není šťastné,“ zdůraznil.

Vláda ve středu schválila dočasné snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 koruny. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Ministerstvo financí odhadlo dopad na veřejné rozpočty ve výši 4,2 miliardy korun. Nafta a benzin pro motoristy by mohly zlevnit zhruba o 1,80 koruny. Opatření bude platit od června do konce září.

„Vláda prostřednictvím spotřební daně našla asi neúčinnější a nejvíce bezprostřední cestu. Korektnější by byla adresná kompenzace, ale tento model trvá nějakou dobu. Tohle je v dané chvíli adekvátní rozhodnutí, které odpovídá evropskému trendu,“ sdělil svůj názor ekonom Petr Zahradník.

Pohonné hmoty jsou nejdůležitější politikum

Vláda také nejpozději na konci dubna rozhodne, zda bude regulovat od počátku května marže prodejců pohonných hmot. V nově nastavených kontrolách čerpacích stanic bude úřad pokračovat až do 30. září, dosavadní výsledky považuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) za znepokojivé. Resort co nejrychleji zpracuje cenový výměr na maximální marži, aby byl připraven.

„Vedle másla, mléka, pečiva, piva a energií jsou pohonné hmoty nejdůležitější politikum. Kvituji, že vláda se zaměřila i na tuto část průmyslu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Češi podle něj měli signály, že pumpy se na malém tuzemském trhu dokáží dohodnout a každý, kdo projíždí, vidí podobné změny cen. „Nechávat to jen na trhu by vedlo k tomu, že stát bude pod větším tlakem a nastane společenské pnutí,“ varoval Kubáček.

Tagy: