Výjimečná operace: Lékaři umírajícímu muži transplantovali prasečí srdce, ten mluví o zázraku

Lawrence Faucette se stal druhým člověkem, kterému bylo transplantováno prasečí srdce.

Transplantace prasečího srdce

Chirurgové v americkém Baltimoru transplantovali člověku prasečí srdce. Příjemcem je 58letý muž, který by bez rychlé transplantace zemřel. Výjimečná operace byla nakonec úspěšná a pacient se rychle zotavuje. Ve světě jde přitom teprve o druhý takový zákrok.

„Jsem pacient v konečném stádiu městnavého srdečního selhání. Byl jsem v poměrně stabilním stavu, až před dvěma měsíci se to začalo velmi rychle zhoršovat,“ líčil pro NBC News Lawrence Faucette, příjemce transplantovaného prasečího srdce.

Námořní veterán se ve svých 58letech jako druhý na světě rozhodl podstoupit experimentální transplantaci zvířecího, tedy konkrétně prasečího, srdce. Na Marylandské univerzitě ji provedl stejný lékařský tým, který už geneticky upravené prasečí srdce transplantoval vůbec prvnímu pacientovi loni v lednu. Ten zemřel dva měsíce po operaci.

ČTĚTE TAKÉ: Čidlo, které dokáže rozpoznat infarkt. Na zhoršující se stav pacienta upozorní v předstihu

„Hodně jsme se od našeho prvního pacienta naučili a některé věci jsme pozměnili. Hlavně pokud jde o dávkování léků potlačujících imunitu. A také jsme vyvinuli nové testy na přítomnost prasečího viru,“ přiblížil kardiochirurg Muhammad Mohiuddin.

Doufá ve splnění přání

Jak se totiž ukázalo, transplantované srdce bylo infikováno spícím cytomegalovirem, který se v pacientově těle začal dvacet dní po operaci rychle množit. Lawrence Faucette se i tak rozhodl experimentální zákrok podstoupit.

„Odmítli mě ve všech transplantačních střediscích na celém východním pobřeží. Zbývá mi poslední naděje. Mám úžasnou rodinu. A budu bojovat zuby nehty o každý nádech, který zvládnu, abych s nimi mohl zůstal déle. Ale jsem připraven na to, že výsledek je velmi nejistý,“ přiznal veterán.

Lawrence operovali před pár dny. Teď se po zákroku zotavuje a vypadá prý velmi dobře. „Já jen pořád kroutím hlavou. Jak je možné, že mluvím s někým, kdo má v sobě prasečí srdce? Chci říct, je to pozoruhodné. A trochu šílené, že?“ ptal se člen transplantačního týmu Bartley Griffith.

Následující týdny budou kritické pro to, jestli se umírajícímu muži splní to, co si přál ještě před operací. „Mám přání – být natolik zdravý, abych mohl odejít domů. To by byl první zázrak. A další zázrak by byl měsíc, půl roku nebo třeba celý rok navíc. Beru cokoliv,“ dodal muž.

Tagy: