Duch Bachmutu zabil 113 ruských vojáků. Jeho elitní jednotka neztratila jediného muže

Ukrajinská armáda během dobývání Bachmutu výrazně spoléhá na elitní jednotku odstřelovačů, která podle slov svého velitele v okolí zmíněného doněckého města zlikvidovala již více než 550 okupantů. Skupina je známá pod označením Duchové Bachmutu. V uplynulých měsících se stala postrachem ruské armády. „Sám jsem osobně odpovědný za 113 nepřátel,“ řekl webu Insider šéf jednotky, která prý od vypuknutí invaze nepřišla o jediného člena.

Maskují se v lesích či polích a denně likvidují ruské cíle, které se pohybují v okolí Bachmutu. Řeč je o elitní skupině ukrajinských odstřelovačů, kteří operují na území centrálního Donbasu. Říkají si Duchové Bachmutu – jméno odvozují od přezdívky svého velitele. U okupantů si vypěstovali děsivou pověst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Totální jatka u Bachmutu. Ukrajinské drony zmasakrovaly skupinu okupantů, ukazují záběry

„Pracujeme 24 hodin denně, neděláme rozdíly mezi dnem a nocí. Žádné víkendy nejsou. Když se člověk vrátí z mise, je totálně vyčerpaný, prostě bez šťávy,“ řekl webu Insider Duch Bachmutu. Podle něj jeho jednotka, která má nižší desítky členů, za posledních devět měsíců zlikvidovala 558 okupantů.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

„Sám jsem osobně odpovědný za 113 nepřátel,“ prohlásil Duch Bachmutu. Tým si elektronicky zaznamenává každou ránu přes mířidla svých pušek. Zmíněné údaje přesto nelze nezávisle ověřit.

Už v létě vojáky obávané formace vyzpovídal reportér BBC. Jeho závěry se shodují s tím, co nově zjistil Insider. „Jedna malá skupina sniperů nedokáže vyhrát válku ani zabrat Bachmut. Přesto věří, že mají určitý vliv. Jde hlavně o psychologický efekt na jejich nepřítele – loví jednoho ruského vojáka po druhém, a to z místa, které není vidět, se zvukem, který není slyšet,“ komentoval web britské stanice.

V jednotě je síla

Tým si obvykle vybírá „velmi hodnotné cíle“. Jakmile eliminují vysoce postaveného člena ruské armády, snaží se odstranit i okupanty v okolí. Skupina je účinná na značnou vzdálenost. Podle Ducha se jednotce povedlo trefit člověka, který byl od střelce vzdálený 2,5 kilometru. Pokud je to pravda, řadil by takový výkon snipera k naprosté elitě.

Navzdory obtížné situaci Duchové Bachmutu uvádějí, že od vypuknutí invaze ještě neztratili jediného muže. Nejblíže smrti byl zatím velitel s dalším bratrem ve zbrani, když v jejich blízkosti vybuchla mina. Oba Ukrajinci utrpěli zranění. Duchovi se zaryl šrapnel do nohy, kvůli čemuž si pobyl dva týdny v nemocnici.

„Naše síla spočívá v tom, že jsme absolutně soběstační. Nespoléháme se na nikoho zvenčí, jen sami na sebe. To je pravděpodobně důvod, proč jsme všichni stále naživu,“ sdělil lídr skupiny, která využívá především americkou zbraň Barrett M107A1, ale také některé ukrajinské odstřelovačky, jako jsou UAR-10 a Snipex Alligator.

Z podnikatele se stal sniper

Nedílnou součástí je také transport. Do akce vojáci jezdí v lehce obrněných vozidlech, poté se tiše vydávají ke své „kořisti“, samozřejmě už pěšky. „Velitelé nás vrhají do nejžhavějších míst. Všechny naše mise jsou velmi nebezpečné. Nejtěžší je, když je naším cílem odstřelovač. V té chvíli musíme lovit lovce,“ konstatoval Duch.

Ještě před válkou byl podnikatelem. Zbraně se chopil poté, co Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Podle svých slov se tehdy stal tím, kým je nyní. Na snipera jej cvičili elitní instruktoři z USA, Velké Británie, Kanady a Litvy.

Velmi náročným výcvikem si prošli všichni členové jednotky. Každého z nich si Duch vybral osobně. Ještě více než vojenské zkušenosti ho prý vždy zajímal charakter dané osoby.

„Můžete střílet perfektně. Pokud ale nevíte, jak přežít, nemá to cenu. Člověk musí být velmi odolný a soustředěný. Důležitý je také aspekt vlastenectví. Musíte chápat, proč to celé děláte,“ řekl a naznačil, že nemá problém se zabíjením nepřátelských vojáků. „Psychicky nestrádáme, protože chráníme svůj domov a děláme ušlechtilý skutek,“ doplnil.

Až 16 hodin v jedné pozici

Své operace na frontě spojené s vysokými počty zásahů ukrajinští odstřelovači nepovažují za sport. „Nejde o něco, na co by měl člověk být hrdý. Zabíjíme lidi a likvidujeme nepřítele,“ sdělil pro BBC Kuzia, další z členů formace.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry totální zkázy. Z osvobozené Andrijivky nezbylo nic, okolí Bachmutu je spálené na kost

Ukrajina v posledních měsících zesílila ofenzivní operace v okolí okupovaného Bachmutu. Boje mají nyní odlišný charakter, než měly například na jaře. Z bezprostřední řežby uvnitř města se stal taktičtější zápas na polích a v lesích kolem zničeného Bachmutu. Oba typy bojů představují jedinečné výzvy.

„V městském boji vás sice chrání zdi, neustále však musíte čelit bombardování, takže každých deset až 15 minut měníte pozice. V rozlehlejším terénu je to jiná hra. Odstřelovači se musejí velmi dobře maskovat, v jedné pozici mohou čekat až 16 hodin,“ dodal Duch Bachmutu.

Tagy: