Mají obrovské ztráty a pro velitele jsou jen maso. Vagnerovce nahradily jednotky Storm-Z

Boje o Andrijivku si vyžádaly těžké ztráty na obou stranách.

Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil na frontu

Opilci, lidé bez disciplíny, vězni. I tak by se dalo popsat složení ruských vojenských jednotek Storm-Z, které jsou posílány do míst těch nejzuřivějších bojů. Ruské ministerstvo obrany, pod které trestanecké oddíly spadají, o jejich působení nemluví. Agentuře Reuters se ale podařilo kontaktovat lidi obeznámené s jejich fungováním, kteří popsali drsné podmínky, jež ve Storm-Z panují.

„Členové jednotek Storm-Z jsou jen maso,“ uvedl pro Reuters ruský voják z jednotky 40318, která v květnu a červnu letošního roku operovala poblíž Bachmutu. Osobně prý pomáhal skupině šesti nebo sedmi zraněných bojovníků z trestanecké jednotky, a to v rozporu s rozkazem velitele – nechat muže napospas osudu. Podle něj jsou totiž tito lidé pro důstojníky méněcenní.

ČTĚTE TAKÉ: Na Ukrajinu přichází zima. Válku budou definovat bleskové přepady a boj o zdroje, píše CNN

V jednotkách Storm-Z se přitom mohou i vojáci regulérní armády ocitnout poměrně rychle. „Stačí, když velitelé z někoho cítí alkohol. Okamžitě ho pošlou ke Storm-Z,“ popsal ruský voják, který si z obav před případnými represemi přál zůstat v anonymitě. O těchto jednotkách se totiž v Rusku příliš nemluví a oficiální místa na otázky reportérů z Reuters nereagovala.

Sdílnější ale byli vojáci, včetně několika příslušníků Storm-Z, a příbuzní padlých z této jednotky. Agentura Reuters nakonec vyzpovídala 13 lidí, kteří pod podmínkou anonymity poodhalili fungování těchto trestaneckých jednotek.

Každá z nich se skládá ze 100 až 150 bojovníků. Obvykle jsou tyto jednotky součástí pravidelné armády, ale putují do těch nejexponovanějších a nejhorších míst na frontě. Na východě a jihu Ukrajiny v první linii čelí protiofenzivě Ukrajinců. S těžkými ztrátami se počítá. Muž, který byl do Storm-Z naverbován z vězení, například popsal, že z jeho 120členné jednotky nasazené v červnu u Bachmutu přežilo jen 15 mužů.

Podobné výpovědi připomínají bachmutský „mlýnek na maso“, ve kterém na jaře figurovali Prigožinovi nyní už rozpuštění vagnerovci. Storm-Z na rozdíl od žoldáků ale spadá pod přímé velení ministerstva obrany. V jednotkách se navíc neobjevují jen naverbovaní vězni, ale i vojáci regulérní armády, kteří se provinili proti disciplíně.

Ruské ministerstvo obrany vytvoření trestaneckých jednotek nikdy oficiálně nepotvrdilo. Avšak podle expertů není o jejich existenci pochyb. Americký Institut pro studium války informoval o prvních důkazech jejich existence letos v dubnu. Organizace Conflict Intelligence Team pak pro Reuters uvedla, že vzhledem ke svému složení jsou Storm-Z postradatelnou pěchotou, což ministerstvu obrany značně vyhovuje.

Ukrajinci představili nový podvodní dron proti Černomořské flotile:

O tom, jak se ruské úřady k jednotkám trestanců chovají, vypovídá i svědectví tří jejich členů. Ti se údajně nechali naverbovat s příslibem měsíční mzdy ve výši 200 tisíc rublů (zhruba 47 tisíc korun). Nakonec ale dostali jen polovinu slíbené částky.

Reuters zmiňuje i příběh 29letého Arťoma Ščikina. Muž, který měl být na konci letošního roku propuštěn z vězení, kde si odpykával dvouletý trest za loupež, se nechal naverbovat do Storm-Z. Hlavní motivací pro něj měly být peníze i čistý trestní rejstřík. Během léta byla jeho jednotka nasazena v Záporožské oblasti. Rodina o něm naposledy slyšela 18. června. Pak přišel ukrajinský útok a od té doby je nezvěstný. Ruské a okupační úřady podle příbuzných i Reuters další informace neposkytují.

Novináři z Reuters pak poukazují ještě na jednu zvláštnost. Jak už bylo naznačeno, ve Storm-Z končí i běžní vojáci za porušení disciplíny. Podle ruské legislativy ale může být voják takto potrestán až v případě odsouzení vojenským soudem. Jenže ten podle vyzpovídaných svědků v těchto případech neprobíhá.

Také zřejmě z těchto důvodů došlo na konci června k povstání asi 20 příslušníků Storm-Z v Záporožské oblasti. Muži si ve zveřejněném videu stěžovali na otřesné podmínky včetně nedostatku munice a odmítali se vrátit do první linie. Podle agentury Reuters, která mluvila s příbuznými dvou „rebelů“, byli vzdorující bojovníci zmláceni příslušníky vojenské policie. Následně se ale paradoxně podmínky jednotky prý zlepšily, byť si její členové nejsou jisti, kdy budou moct řady armády opustit.

Tagy: