Romští běženci z Ukrajiny stanují v Praze 9. Je to zcela nevhodné, zlobí se místostarosta

Dva stany uprostřed Prahy, ve kterých dočasně pobývá několik desítek romských uprchlíků, rozvířily debatu mezi politiky.

Dva stany uprostřed Prahy, ve kterých dočasně pobývá několik desítek romských uprchlíků

Dva stany uprostřed Prahy, ve kterých dočasně pobývá několik desítek romských uprchlíků, rozvířily debatu mezi politiky. Místostarosta Prahy 9 kritizuje magistrát, který prý s vedením městské části jejich umístění nekonzultoval. Hejtmani zase upozorňují, že do Česka míří i nepřizpůsobiví lidé. Podle odhadů už jich je kolem dvou tisíc. Vláda teď hledá budovy, kam je umístit.

Část uprchlíků zneužívá současnou situaci, jsou nepřizpůsobiví, přišli z relativního bezpečí a chtějí využít benefity sociálního systému v Česku. Taková slova zaznívají od některých hejtmanů. „Pokud se nemýlím, tak na Zakarpatí žádný dramatický válečný konflikt není. Naopak čelí vnitřní uprchlické krizi. Z toho plyne, že někdo si možná chce řešit svou těžkou situaci a zneužívá válečnou situaci,“ podotkl hejtman pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Podle jihočeského hejtmana to navíc není poprvé, kdy do Česka dorazila větší rozvětvená rodina s odlišnými sociálními i hygienickými návyky. „Tyto lidi dovezete do nějakého zařízení a oni tam mnohdy odmítnou vystoupit. V podstatě se tam chovají velmi neobvykle. Vedle je vesnička, kde žije sto lidí, a je úplně jasné, že tohle česká komunita není schopná akceptovat,“ uvedl Martin Kuba (ODS).

Ti, kteří mají dvojí občanství, například ukrajinsko-maďarské, ale podle ministra vnitra nemají v Česku právo na ochranu. „Nemají žádný nárok na využití dočasné ochrany, to mají jen lidé s ukrajinským pasem. A to je problém, proč máme stany v Praze a proto je třeba prověřit, jestli jsou tito lidé skutečně pouze majiteli ukrajinského pasu,“ vysvětlil Vít Rakušan (STAN).

Někteří Romové se nechtějí rozdělit

Aktuálně je na náměstí OSN kolem 30 Romů a přichází další. Vedení Prahy 9 se nelíbí, že jsou umístěni ve stanech, které by primárně měly sloužit Hasičské záchranné službě. „Je to naprosto nevhodné udělat uprostřed dynamické čtvrti takovýto tábor. Magistrát hlavního města Prahy s městskou částí Prahy 9 vůbec nekomunikuje,“ sdělil místostarosta Prahy 9.

„Přišla jsem ze Zakarpatska. S tímto ubytováním uprostřed parku nemám žádný problém,“ svěřila se Ukrajinka. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) však mínil, že se nejedná o ubytování, ale o čekárny. „Problém je v tom, že některé skupiny uprchlíků se odmítají rozdělit,“ pokračoval. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) doplnil, že některé romské rodiny nechtějí žít v dojednaném ubytování.

„Jsou vážné zvyklý dle staré školy, že to je velká rodina, která si vaří na ohni,“ dodal. A právě pro romské uprchlíky se speciálními požadavky na ubytování, vytipovalo ministerstvo vnitra osm vhodných nemovitostí v České republice, kam by se mohli přesunout. V pondělí pak budou konkrétní místa představena zástupcům romských neziskovek.

Tagy: