Experti: Pavel se cítí ohrožen Nerudovou. Návrhem na duel s Babišem ji chtěl vyřadit

Dalibor Balšínek

360° (1104)

Prezidentský kandidát Petr Pavel v pátek vyzval na debatní souboj Andreje Babiše. Podle novináře Dalibora Balšíka, který byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS, je z generálova chování jasně patrné, že si uvědomuje aktuální pokles preferencí na úkor své konkurentky Danuše Nerudové.

„Jednoznačně jde o snahu generála Pavla dát najevo, že je Babišovým jediným soupeřem, protože cítí, že je vážně ohrožován Danuší Nerudovou, jejíž preference jsou v poslední době na vzestupu,“ konstatoval Balšínek.

Se šéfredaktorem Týdeníku Echo souhlasil i marketingový expert Jakub Horák, podle něhož se bude Pavel i nadále snažit pojímat volby jako jeho souboj s expremiérem. „Jeho snahou pro následující týdny bude Nerudovou co nejvíce vyřadit ze hry,“ vysvětlil.

Autor úspěšné pirátské kampaně do sněmovních voleb v roce 2017 pozoruje prudký nárůst popularity bývalé rektorky Mendelovy univerzity. „To, že je Nerudová na stoupající trajektorii, vidíme jak ve volebních průzkumech, tak i na klesajících kurzech sázkových kanceláří,“ řekl Horák.

Její výhodou oproti Pavlovi je podle něj zejména méně kontroverzní minulost. „Debata o komunistické minulosti generála Pavla začíná mít takový zvláštní nádech. Ona se snaží profilovat jako někdo, kdo myslí na budoucnost a není zatížena žádnou kauzou,“ podotkl Horák.

Oba experti se shodli, že vstup Andreje Babiše do probíhající prezidentské kampaně byl zlomovým momentem. Jeho strategie v ní může být podle Balšínka dost podobná té Zemanově z roku 2018, tedy s minimální účastí v předvolebních debatách.

„Zdá se, že Andrej Babiš bude sázet na stejnou taktiku. Nechává ostatní kandidáty vymlátit se mezi sebou. Musí to pro ně být hrozně nepříjemná situace,“ uzavřel Balšínek.

Tagy: