Falešná videa budeme řešit, slíbil Rakušan. Upozornil, jak poznat „lacinou manipulaci“

Vydrbu s dezoláty, vzkázal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve falešném videu, které se nyní hojně sdílí po sociálních sítích – dezinformačních kanálů nevyjímaje. A další podobné výtvory přibývají rapidní rychlostí. Rakušan na dotaz redakce CNN Prima NEWS přislíbil, že bude fenomén falešných a zavádějících videí řešit. Jeho resort následně vydal několik osvědčených kroků a doporučení, jak se nestát obětí „laciné manipulace“. „V žádném případě to nepodceňujeme,“ uvedlo ve svém stanovisku ministerstvo vnitra.

„Právě odcházím ze Sněmovny, abych vydrbal s dezoláty v Karviné. Přijďte se ptát, co vás zajímá, já odpovím na něco jiného a vaše komentáře pak zcenzuruji,“ hlásí falešným hlasem Rakušan. Původně šlo o pozvánku na první debatu „bez cenzury“, proruský aktivista a protivládní kritik Daniel Sterzik (známý spíše pod přezdívkou Vidlák) ale ministrovi vnitra vložil fiktivní slova do úst za pomoci umělé inteligence.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Reportáž z hospody. Rakušan si v Karviné sedl na pivní sud nenávisti. Hospoda mu nadávala do fašistů

„Začínáme si s tou umělou inteligencí fakt rozumět,“ poznamenal ke sdílenému videu, čímž přiznal a upozornil, že nejde o Rakušanova skutečná slova. Soudě podle diskutérů pod příspěvkem se ale zdá, že někteří komentující nijak nezpochybnili pravost videa, třebaže jde o relativně nedokonalý výtvor. Navíc se příspěvek začal šířit na proruských telegramových kanálech.

Reakce vicepremiéra na sebe nenechala dlouho čekat. „Budeme to řešit. Jako obecný fenomén, ne přímo v reakci na tento konkrétní (příspěvek),“ napsal Rakušan redakci CNN Prima NEWS. Ministerstvo vnitra následně vydalo stanovisko komentující falešné video.

VIDEO: Jak zvládl Rakušan debatu v Karviné? Podívejte se na reportáž.

„Hodnotíme jej spíše jako ‚cheapfake‘, tedy snadno rozpoznatelnou lacinou manipulaci s audiovizuálním materiálem. V tomto případě bychom kterémukoli příjemci tohoto videa doporučil standardní osvědčené postupy pro ověření pravosti informace,“ uvedl resort.

První rada je nasnadě – přibrzdit a podívat se na „šokující“ obsah znovu a pozorněji. Právě zde jde totiž poznat, že zvuková stopa a obraz nesedí. Stačí také video mírně zpomalit, aby si člověk všimnul, že mimika nepasuje na vyřčená slova. Jako druhý krok uvádí ministerstvo vnitra zamyšlení, zda sdělení vůbec dává smysl.

„Proč by ministr v jedné větě Karviňáky hrubě urážel a v té následující jim říkal, že se na ně těší?“ položil si resort řečnickou otázku. S tím souvisí i poslední doporučení, a to kontext, ve kterém je dané video sdíleno.

„Pokud by tento fejk byl dokonalejší, bylo by třeba se podívat na kontext – kdo je zdrojem videa, zda jej mohu dohledat a zda se toto video objevilo ještě někde, například na některém z oficiálních profilů – ministerském, stranickém či vládním,“ uvedl resort vnitra.

V závěru sdělení konstatuje, že hrozbu falešných videí neberou experti na lehkou váhu. „Nebezpečí skutečných deep fakes – tvořených za pomoci aplikací umělé inteligence – v žádném případě jako ministerstvo vnitra nepodceňujeme, protože mohou být použity daleko sofistikovaněji a chytřeji, než tomu bylo učiněno v tomto případě. Rizikům, ale i možnostem využití AI se experti resortu intenzivně věnují,“ dodal na závěr Rakušanův úřad ve svém stanovisku.

Obětí falešných a podvodných videí se stávají nejen politici, ale také média. Televizní redakce CNN Prima NEWS musela řešit hned několik případů, kdy byly zneužity tváře a hlasy jejích moderátorů. Konkrétně se objevily ve falešných reklamách na investice do kryptoměn. Reportáž si můžete pustit níže.

Tagy: