Fiala: Česko jako předsednická země EU urychleně svolá jednání o řešení energetické krize

Premiér Petr Fiala

Česko chce svolat jednání ministrů EU o energetice

Premiér Petr Fiala (ODS) se s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou dohodl, že Česko jako předsednická země Evropské unie urychleně svolá jednání Rady ministrů pro energetiku, které se bude věnovat konkrétním mimořádným opatřením k řešení energetické situace.

Vládu v pátek k přijetí rychlých opatření na národní úrovni i úrovni EU kvůli razantnímu růstu cen vyzvali hejtmani. Předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) označil situaci v energetice za kolaps trhu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) aktuální krizi komentoval s tím, že jsme v energetické válce s Ruskem, která poškozuje celou EU. „Proto je třeba i řešení hledat na unijní úrovni. Po dohodě s Evropskou komisí a premiérem Fialou tedy navrhnu na co nejbližší datum svolat mimořádné jednání Rady ministrů zemí EU pro energetiku,“ prohlásil Síkela. Ten již dříve ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že jsou ceny energií mimo realitu a pokud by EU navrhla jejich zastropování, podpořil by ho.

Vedle toho bije na poplach také opozice. Předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová upozornila, že důvěra lidí v ekonomiku klesá již pátým měsícem. „Pomoc zůstává pouze u slov. Firmám se nepomáhá vůbec a lidem minimálně. Představený úsporný tarif je toho důkazem. V tuto chvíli už je naprosto nedostatečný,“ sdělila bývalá ministryně financí.

Svůj hněv dává najevo také místopředseda Sněmovny za ANO Karel Havlíček: „Nejdříve se nám vysmějí, pak připraví vlastní řešení a nakonec to udělají podobně, jak jsme navrhovali,“ konstatoval bývalý ministr s tím, že příkladem je odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energie. „Bohužel je vše pozdě. Se zastropováním cen energií to bude stejný scénář,“ dodal.

Opozice přitom nezůstává pouze u slov. V pátek její zástupci shromáždili dostatečný počet poslaneckých podpisů pro to, aby byla svolána mimořádná schůze k vyjádření nedůvěry vládě premiéra Petra Fialy. K tomu je potřeba signatura 50 zákonodárců, podnět ke svolání jich podepsalo 74. Kromě členů hnutí ANO vyslovení nedůvěry podporují také členové SPD. Schůze samotná by se měla konat 1. září.

Takový postup však nenechal v klidu předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, jež je zároveň i předsedkyní Sněmovny: „Hledáme řešení, které bude únosné pro občany, ale i pro stát. Proto je na místě celoevropské řešení. V této situaci je vyvolání hlasování o nedůvěře vládě voda na mlýn diktátorovi,“ zkritizovala záměr hnutí ANO.

Samotná vláda v rámci boje proti drahotě po několika měsících příprav schválila úsporný tarif, jenž má pomoci domácnostem s vysokými cenami energií. Domácnosti za energie uspoří v průměru 15 tisíc korun. Z toho letos okolo čtyř tisíc korun. Mezi celkovou pomoc má také patřit například trojí valorizace důchodů, příspěvek na dítě, zrušení silniční daně, zvýšení platů ve veřejné sféře, odpuštění plateb za obnovitelné zdroje nebo kompenzace nepřímých nákladů firmám.

Úsporný tarif je podle představitelů vlády určený pro všechny domácnosti. Pomoc se začne projevovat už na fakturách za říjen, kdy je naplánované i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje.

Cena elektřiny pro francouzský trh na energetické burze EEX v pátek poprvé přesáhla 1 000 eur za megawatthodinu. Na rekordu je i cena elektřiny pro Německo. Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent.

Tagy: