Fiala převzal řešení energií, Síkelu přesto neodvolá. Pět důvodů, proč ho drží ve vládě

I když schytává kritiku ze všech stran, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) nadále zůstává ve vládě. Premiér Petr Fiala (ODS) dokonce na Úřadu vlády vytvořil tým pro řešení energetické krize, a tak vzal problematiku z velké části pod sebe. Proč Síkelu jen tak neodvolá? Redakce CNN Prima NEWS přináší pět důvodů.

Vláda Petra Fialy se už několik týdnů snaží vyřešit energetickou krizi. Resortně má tento úkol v gesci ministerstvo průmyslu a obchodu, kterému velí Jozef Síkela. Ten je ale za řešení vysokých cen energií kritizován ze všech stran.

Podle expertů, opozičních politiků, ale i jeho kolegů z pětikoalice je řešení pomalé a zmatečné. Například předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka začátkem září pro CNN Prima NEWS uvedl, že Síkela „musí šlápnout do práce a odmakat to“. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se dokonce nechal slyšet, že pokud Síkela energetickou krizi nevyřeší, musí rezignovat.

Ministra kritizuje ale i jihočeský hejtman z ODS Martin Kuba nebo liberecký hejtman ze STAN Martin Půta. Podle informací CNN Prima NEWS se Síkelou není spokojený ani premiér Petr Fiala. „Dalo by se říct, že Síkela má tak trochu nůž na krku. Uvidí se, co bude dál,“ řekl v polovině září redakci zdroj blízký vládě.

Web Seznam Zprávy navíc přinesl informaci, že řešení energetické krize si nakonec vzal pod sebe sám premiér Petr Fiala, který se pokouší situaci zachránit. Na Úřadu vlády tak vznikl tým, jehož neformálním hlavním koordinátorem a motorem je místopředseda ODS, premiérův poradce pro e-government a digitální transformaci Zdeněk Zajíček.

Zdá se, že ten tak měl převzít Síkelovu roli v řešení krize. „To je mezi řádky obžaloba ministra Síkely z pomalého řešení problému, určité neschopnosti připravit včas materiály i hotové řešení,“ upozornil CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Zajíček to ale pro CNN Prima NEWS vyvrátil s tím, že se Síkelou jeho nový tým úzce spolupracuje. „V tuto chvíli potřebujeme najít řešení krize i v komunikaci s dalšími resorty a bylo potřeba tomu dát maximální prioritu na úrovni premiéra. Mimo jiné protože ministerstvo průmyslu a obchodu by v této věci mělo vyjednávat na evropské úrovni. Takže jsme se v dobrém slova smyslu dohodli, že my se budeme věnovat situaci na národní úrovni a s ministrem Síkelou se budeme maximálně podporovat, aby ji ministerstvo mohlo řešit na evropské úrovni,“ vysvětlil redakci Zajíček. „S panem Síkelou se mi spolupracuje skvěle,“ dodal ještě.

Zajíčkův tým má mít kolem dvaceti členů a postupně přibývají další z různých ministerstev, se kterými je zrovna potřeba něco řešit. „Vláda je semknutá a snaží se vyřešit tuto mimořádně krizovou situaci. Má společný zájem a musí táhnout za jeden provaz,“ zdůraznil.

I kdyby ale situace ve vládě ve skutečnosti nebyla tak růžová, jak Zajíček říká, ministra průmyslu a obchodu premiér jen tak neodvolá. Proč Síkela dál zůstává členem kabinetu?

Pět důvodů, proč Fiala drží Síkelu ve vládě

  • 1. Česko předsedá Radě EU

Hlavním důvodem, proč Fiala Síkelu ve vládě stále drží, je, že Česká republika předsedá Radě Evropské unie. „V době předsednictví všechny členské státy drží pravidlo, že pokud nemusí, tak nepřepřahají ministry, natož vládu,“ upozornil CNN Prima NEWS Kubáček a připomněl, že během posledního předsednictví v roce 2009 padla vláda Mirka Topolánka.

„Už jsme si to prožili, takže Petr Fiala teď nechce, aby ani v nejmenším ohledu byl přirovnáván k tomuto období. Proto tak tvrdošíjně drží personálie,“ vysvětlil politolog.

„Ministr průmyslu a obchodu má resortně na starost oblast energetiky a očekávají se další summity k energetice vrámci předsednictví. Přišel by nový člověk, který by se musel seznamovat s mechanismy a lidmi v Evropské unii a Evropské komisi, to je velmi nešťastné,“ upozornil v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS komentátor MF DNES Miroslav Korecký.

Předsednictví ale trvá jen šest měsíců, na konci roku tedy skončí. Podle Kubáčka je možné, že pak Fiala Síkelu vymění. „Dovedu si představit, že by na jaře došlo k nějakým personálním rošádám. Pokud ministr Síkela razantně nezmění styl práce svého ministerstva a své osobní vystupování, tak si myslím, že je adeptem, aby byl na jaře vyměněn,“ uvedl.

  • 2. Roli hraje Rakušan

Roli má ale hrát i ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. „Ten má velký vliv, protože reprezentuje druhou nejsilnější stranu ve vládě a má druhý nejsilnější poslanecký klub, jen o jednoho poslance méně než nejsilnější strana ODS. A jakkoliv je poškozen sérií kauz hnutí STAN, tak překvapivě je jeho vliv stále velmi silný,“ zdůraznil v 360° Korecký.

„Mám pocit, že si občas i trošku hraje s premiérem Fialou. Pokud za ním stále bude stát Vít Rakušan, jakože za ním stojí, tak pro Petra Fialu by bylo obtížné Jozefa Síkelu odvolávat,“ zdůraznil komentátor.

Podle Kubáčka navíc Fiala nechce dostávat Rakušana pod tlak. „Ten je také adeptem na přepřahání, přinejmenším třeba do čela jiného resortu. Takže premiér toto téma nechce otevírat, před volbami by to pro něj i pro STAN bylo nepříjemné,“ podotkl.

  • 3. STAN nemá náhradu

I když má STAN ve vládě jen o jednoho poslance méně než nejsilnější ODS, podle Kubáčka má hnutí navíc personální nouzi. A tak by za Síkelu těžce hledalo náhradu. „Pro Starosty by to teď byl debakl v přímém přenosu, protože se jim několikrát nedařilo, a oni si ve vládě nemohou reputačně dovolit měnit dalšího ministra,“ zdůraznil politolog.

STAN v červnu měnil ministra školství poté, co Petr Gazdík z funkce rezignoval kvůli kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v pražské korupční kauze Dozimetr. Hnutí pak ale těžko hledalo jeho nástupce. Proslýchalo se, že několik lidí funkci odmítlo. Nakonec se šéfem resortu školství stal poslanec STAN Vladimír Balaš.

  • 4. Manévrovací prostor by měl Zeman

Obavy může mít premiér ale i z prezidenta republiky Miloše Zemana. „Pokud by jeden ze členů vlády odešel, dostane do rukou manévrovací prostor Miloš Zeman. Nevím, jestli by si tohle premiér přál,“ upozornil v pořadu 360° šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Prezident totiž jmenuje ministry, a tak by mohl mít vliv i na to, kdo by Síkelu v ministerském křesle nahradil. Problém v toto smyslu měl se Zemanem Fiala už loni v prosinci na začátku svého vládnutí. Zeman tehdy nechtěl jmenovat do funkce ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vadilo mu, že má „jen“ titul bakalář. Nakonec ale Zeman Lipavského do čela resortu postavil.

  • 5. Fiala nechce být jako Babiš

Ovlivnit to, že Síkela stále zůstává ve funkci, mohla i špatná zkušenost s minulou vládou Andreje Babiše (ANO). „Vláda se snaží vystupovat jednotně. Fiala to nechce dělat jako Babiš, že bude odvolávat ministry jak na běžícím páse a neustále hledat někoho nového,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj blízký vládě. Babiš totiž během pandemie koronaviru měnil ministra zdravotnictví pětkrát.

Síkela: Naléhavost vnímám

Síkelovi bylo kromě pomalého a zmatečného řešení energetické krize vyčítáno i to, že se nebaví s médii a málo situaci vysvětluje lidem. V neděli proto přišel do Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS. „Vnímám tu naléhavost a nemusí mě k ní nikdo vyzývat,“ reagoval tam na kritiku své práce.

Tagy: