Fiala ve Štrasburku nezaujal. V médiích jsem nenašel jedinou citaci, kritizuje Svoboda

Cyril Svoboda

360° (706)

Projev premiéra Petra Fialy na plénu Evropského parlamentu (EP) byl velmi obsáhlý, což byla největší slabost. Tak zkritizoval předsedu ODS bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Podle něj v zahraničních médiích nezazněla žádná zajímavá citace. S tím v pořadu souhlasil i exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Politologové by ale v kritice byli mírnější.

„Projev Petra Fialy byl velmi obsáhlý. Mluvil o prioritách českého předsednictví a to byla největší slabost. To mu vytýkám. Že byl obsáhlý a že tam bylo všechno,“ pustil se do předsedy vlády Svoboda.

Tím pádem prý nezaujal. „Vedlo to k tomu, že v žádných světových agenturách a v tiskových zprávách Evropského parlamentu se neobjevila ani jedna citace,“ dodal v pořadu 360°.

I když jinak jeho výkon ohodnotil jako rétoricky správný, chybělo mu něco, co by v Evropě vzbudilo pozornost. „To je úkol každé řeči,“ dodal bývalý ministr zahraničí Svoboda. A s kritikou nešetřil ani Petříček. „Projev přinesl pouze shrnutí priorit českého předsednictví. Chyběl tomu aktuální náboj. Pan Svoboda má pravdu,“ přitakával bývalý šéf Černínského paláce.

Premiér by podle něj měl být schopný říct, jak bude české předsednictví reagovat na jednotlivé krize. „Šlo spíše o akademickou přednášku, nezaujalo to samotné europoslance ani to nerezonovalo ve světovém tisku,“ dodal.

Fiala ve středu vystoupil na plénu EP, aby poslance informoval o plánech českého předsednictví v Radě EU a ujistil je o snaze hledat společná řešení problémů plynoucích z války na Ukrajině. Na svá slova ve Štrasburku sklízel převážně pozitivní reakce.

Experti jsou mírnější

Pozitivní názor mají také experti. „Projev byl velice pragmatický, říkán řečí, které rozumí europoslanci, a byl zaměřen na jediný cíl – aby Fiala dosáhl toho, čeho chtěl. A toho také dosáhl,“ ohodnotil jeho výstup komentátor Martin Schmarcz.

I podle politologa Jana Kubáčka bylo na plénu vše potřebné řečeno. „Premiér mluvil o zneužívání a potravinové krizi, energetické hrozbě vydíratelnosti, problematickém vývoji v dalších měsících. Myslím, že byl velmi konkrétní,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Je navíc přesvědčen, že společnost teď více slyší na konkrétní potíže. Připustil ale i jisté chyby. „Bohužel, chyběly tam určité scénáře řešení, ale v tomto formátu tam není moc prostor a nenosí se to při nastavování předsednictví,“ dodal na Fialovu obranu politolog.

Tagy: