Fialova návštěva Kyjeva obletěla celý svět. Symbol odražení Ruska, píší v Austrálii

Státníci na cestě do obleženého Kyjeva. Zleva slovinský premiér Janez Janša, předseda a místopředseda polské vlády Mateusz Morawiecki a Jaroslaw Kaczyński a český premiér Petr Fiala.

Cesta premiérů na Ukrajinu vzbudila řadu reakcí

Cesty tří evropských lídrů na Ukrajinu si všimla média po celém světě. Většina z nich upozornila na to, že premiéři Polska, Česka a Slovinska podstoupili značné riziko, aby se mohli s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským setkat. Podle médií převzaly státy východní Evropy iniciativu a projevily Ukrajině skutečnou solidaritu. Cestu politiků na Ukrajinu ocenili i němečtí politici.

„Je třeba přiznat, že Východoevropané měli nakonec ve své skepsi vůči Rusku pravdu,“ píše pro deník Die Welt zahraniční korespondent Clemens Wergin. „Země, které kdysi žily pod sovětskou nadvládou, mnohokrát varovaly před sílícím vlivem Ruska, ale mnozí na Západě se jim smáli. Zejména Německo arogantně popíralo, a to i po válce v roce 2014, že by se jeho energetická závislost na Rusku mohla jednou stát problémem,“ upozorňuje Wergin.

Podle německého novináře necestovali premiéři Petr Fiala, Mateusz Morawiecky a Janez Janša na Ukrajinu pouze jako představitelé vlastních zemí, ale jako „poslové Evropské rady“. „Skutečnost, že východoevropští předsedové vlád nyní podnikají cesty za Evropskou unii, by měla být symbolem toho, že EU v budoucnu svěří Východoevropanům mnohem více manažerských úkolů, které budou souviset s předefinováním vztahů mezi Evropou a Ruskem,“ myslí si novinář.

Rakouský deník Der Standart zdůraznil, že hlavním cílem cesty mělo být zejména „vyjádření jednomyslné podpory Evropské unie Ukrajině, její svobodě a nezávislosti.“ Deník také připomněl, že lídři o cestě na Ukrajinu informovali předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Německý zpravodajský web Der Spiegel ovšem v souvislosti s tím poukázal na fakt, že zdaleka ne všichni v EU s touto iniciativou souhlasili. „Z kruhů EU zaznělo, že šéfové těchto vlád nejeli do Kyjeva vyjednávat za ostatní členy EU,“ píše Der Spiegel a dodává, že lídři nedostali žádný oficiální mandát EU. Na tento fakt upozornila i německá veřejnoprávní televize ARD a italský deník Il Sole 24 Ore.

Němečtí politici cestu na Ukrajinu ocenili

Švýcarská televize SRF ve večerních zprávách označila cestu za překvapivou a velmi riskantní, jejímž hlavním cílem je vyjádřit solidaritu ukrajinskému lidu. Podle německé veřejnoprávní televize ZDF s iniciativou Fialy, Morawieckého a Janši vyjádřili jasný souhlas politici vládnoucí SPD i opoziční CDU/CSU.

„Považuji to za velmi odvážné a jednoznačně by to mohlo být vzorem pro ostatní (politiky),“ uvedl pro ZDF předseda frakce CDU/CSU Friedrich Merz.

Podle Merze podstoupili všichni tři evropští lídři velké riziko, když se rozhodli na Ukrajinu vydat. I z tohoto důvodu k nim „chová velký respekt“. Cestu „Východoevropanů“ uvítal i předseda sociálních demokratů Rolf Mützenich. „Každý signál ukrajinské vládě, Ukrajině a ukrajinskému lidu je velmi důležitý,“ řekl Mützenich.

Podrobněji potom o celé události informuje britský deník The Guardian, který připomíná i Fialova slova „Evropa stojí s vámi“ mířená k ukrajinskému lidu. Guardian zdůrazňuje slova ukrajinského prezidenta Zelenského, který všem třem státníkům vyjádřil vděčnost za jejich příjezd a označil návštěvu za „mocný důkaz podpory.“

Australský deník The Sydney Morning Herald potom připisuje návštěvu evropských politiků vojenským úspěchům Ukrajiny. „Jejich návštěva byla symbolem dosavadního úspěchu Ukrajiny v odražení (ruského) útoku. Západní země byly totiž přesvědčeny, že město bude dobyto už před několika týdny,“ uvedl australský deník.

Tagy:
válka Ukrajina návštěva Petr Fiala Evropská unie Mateusz Morawiecki Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Janez Janša