Gott používal pseudonym a přikrášloval zahraniční úspěchy, prozradil o něm publicista

INTERVIEW 20.12.2021

Zpěvák Karel Gott se naučil vyprávět svoje příběhy tak, aby zdůraznil to, co si přál, a vynechal, co se nehodilo. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to uvedl hudební publicista Pavel Klusák.

Portrét Karla Gotta od hudebního publicisty Pavla Klusáka je kritiky oceňován jakožto nejvíce reálný. Ve vysílání CNN Prima NEWS autor přiblížil hned několik zajímavostí, které velká část veřejnosti nevěděla.

Karel Gott používal pseudonym. „Než se proslavil, koncem 50. let, na nějakých soutěžích používal jméno Karel Matějíček. On mluvil o tom, že si nepřál, aby se tatínek a rodina z ČKD (strojírenský podnik v Československu  – pozn. red.) dozvěděla, že chodil zpívat,“ prozradil Klusák.

Už v té době se Gott těšil oblibě. „V pražských kavárnách nebo na maturitních plesech na něj lidé chodili s velkou chutí. Jeho světovost se zde zúročovala velmi dobře,“ přiblížil publicista. Až později se z něj ale stal zpěvák, kterého milovalo téměř celé Československo.

A to i přes různé eskapády. Gott se podle Klusáka naučil vyprávět svoje příběhy tak, aby zdůraznil, co si přál a vynechal, co se nehodilo.

Neměl to zapotřebí

„Překvapila mě například taková banalita. I když Karel Gott nemusel v Československu falšovat svůj úspěch a jeho publikum ho milovalo, tak když v zahraničí dostal cenu, která nebyla tak významná, vydával ji za velký úspěch. To mě překvapilo, protože to neměl zapotřebí,“ vysvětlil Klusák.

Klusáka také překvapil příběh spojený s emigrací. „Šlo o úlohu jeho otce. Gott o něm převyprávěl leccos, ale to, že byl od 50. let státníkem a elitním komunistou, který pracoval na ministerstvu a především v době, kdy Karlu Gottovi teklo do bot, nehlásal,“ popsal Klusák a dodal, že mu otec zásadním způsobem pomohl. „Bratři Štaidlové, Felix Slováček a on se v roce 1971 báli vrátit do Československa, aby nešli do basy. Doufali, že zlegalizují svůj pobyt v zahraničí, ale to se spletli,“ připomněl publicista.

Gott se podle něj snažil nerozdělovat publikum přílišnou názorovostí a čekal, co se stane. Oproti autobiografii, kterou vydala Gottova rodina, se pohled Klusáka liší v jednom: „Myslím, že rodinná firma Gottových pokračuje v legendě a obrazově je úžasná,“ dodal.

Tagy: