Politolog: Nemůžeme uprchlíky naložit do busů a odvézt, jako to dělají Rusové s Ukrajinci

Praha nadále trpí nedostatkem lůžkových kapacit.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (19)

Situace s romskými uprchlíky z Ukrajiny, kteří přespávají například na pražském Hlavním nádraží, je velmi složitá. Nelze je však naložit do autobusů a odvézt do jiných, méně zasažených koutů republiky. Ve vysílání pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS před tím varoval politolog Miloš Gregor. Ten poukázal na to, že právě takto postupují s ukrajinským obyvatelstvem Rusové. Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého je těžké odhadnout, zda nějaký přerozdělovací mechanismus zafunguje.

Bivakování několika set romských uprchlíků na pražském Hlavním nádraží se stalo negativním symbolem probíhající migrantské krize. V Praze kvůli tomu již vzniklo stanové městečko v Troji, které má ovšem jen omezenou kapacitu a zcela jistě nepojme všechny Romy, kteří aktuálně na chodbách nádraží přespávají.

Podle politologa Miloše Gregora ovšem rozhodně není správná cesta tyto lidi bez jejich svolení převézt do jiných oblastí České republiky, byť by tam pro ně místo bylo. „Přece nemůžeme naložit ty lidi do autobusů a proti jejich vůli je odvézt do nějakého tábora,“ argumentuje politolog.

„To je vlastně něco, co dělá Rusko, že unáší Ukrajince na území Ruska, tam je zavře do novodobých gulagů a nepustí je ven,“ doplnil Gregor k přirovnání a poznamenal, že Česko je přece jen demokratická společnost. Podle něj tak lidé nemůžou mít uprchlíkům za zlé, že směřují právě do Prahy, protože jde o první město, které se jim při zmínkách o České republice vybaví.

Za správnou variantu považuje pozitivní motivaci uprchlíků, aby se sami do jiných koutů Česka chtěli přestěhovat. To by měla mít na starosti vláda, kraje i města a obce. Stěhování by mělo být podmíněné například tím, že je tam větší šance najít práci, zajistit pro své děti místa ve školkách či školách nebo najít více možností k bydlení.

Vláda nemohla být připravená, hájí ji Korecký

Zmiňované stanové městečko v Troji pak Miroslav Korecký považuje za „krizovou záležitost“. „Známe to spíše ze zahraničních humanitárních krizí,“ poznamenal politický komentátor. Za lepší řešení považuje budování kontejnerového bydlení, o kterém se rovněž hovoří. I zde ovšem vidí hrozby. „Směřovalo by to k vytváření ghett,“ pronesl Korecký.

Podle něj zároveň vláda neselhala, když v prvních týdnech války nedokázala podrobně zjišťovat veškeré informace o všech příchozích. Situace na hranicích byla podle něj nepřehledná. „Viděli jsme, že to byla situace blízká humanitární katastrofě. V tu chvíli dramaticky lustrovat ty lidi asi nebylo možné,“ doplnil komentátor.

Vládu v době uprchlické krize vyvolané ruskou invazí na Ukrajinu, hodnotí veskrze pozitivně. „Vláda nemohla být připravena na takovou krizi,“ hájí ji Korecký i přes aktuální situaci na hlavním pražském nádraží.

Tagy: