Holcát: Konzilium říká, že prezident je duševně schopný, fyzicky však nikoli

INTERVIEW 5.11.2021

„Myslím, že máme právo vědět, jak je prezident na tom. Konzilium má dát jen rámcový obraz ohledně zdravotního stavu, ale nemělo by jít do detailu. Konzilium nám říká, že je duševně schopný, ale ne fyzicky schopný,“ řekl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Martin Holcát, který byl v minulosti členem konzilia všech tří českých prezidentů.

Lékařské konzilium v pátek oznámilo, že prezident Miloš Zeman potřebuje hospitalizaci a není zcela práceschopný. Sama hlava státu po dlouhé době také veřejně promluvila. Demisi vlády přijme a jmenuje nového premiéra. Pracovat tedy bude. „Situace ohledně prezidenta se zlepšila. Řeklo nám to i konzilium. Je správné, že sdělilo, jak situace vypadá. Prezident má řadu povinností. Myslím, že není schopen absolvovat pochody nastoupených jednotek a účastnit se oslav, ale je schopen podepisovat určité věci a jmenovat vládu,“ uvedl Holcát.

„V současné době učinil projev, je tedy schopen orientovat se v situaci, podepisovat a jmenovat vládu. Samozřejmě ale asi není schopen vstát z postele a jít jmenovat vládu fyzicky,“ doplnil.

Duševně schopný, fyzicky nikoliv

Během rozhovoru na CNN Prima NEWS také padla otázka, zda prezident může úřadovat z nemocnice. „U prezidenta a u vysokých státních orgánů je to úplně jinak a samozřejmě může,“ má jasno lékař.

Podle Holcáta musí konzilium zachovávat určitou mlčenlivost ohledně zdravotního stavu pacienta. „U státníků je to složitější. Myslím, že máme právo vědět, jak je na tom. Konzilium má dát jen rámcový obraz ohledně zdravotního stavu, ale nemělo by jít do detailu. Konzilium nám říká, že je duševně schopný, ale ne fyzicky schopný,“ vysvětlil exministr zdravotnictví.

„Je absurdní, že by pacient nesouhlasil s výroky konzilia. Nemusí ale souhlasit se zveřejněním. Je možné se domluvit. Vždycky jsme se s prezidenty domlouvali, nakonec i s Milošem Zemanem v roli premiéra a později i prezidenta,“ dodal.

Ani lékaři nevědí, co bude

Holcát uvedl, že Zeman, ale i jeho předchůdci Václav Klaus a Václav Havel byli ke zveřejňování informací otevření. „Vyjadřovali jsme i to, jak se cítí – pan prezident se cítí dobře, spal dobře. Někdy konzilia, respektive tiskové zprávy byly každý den. Třeba u Václava Havla. I on nám říkal, co můžeme říct a co ne,“ vzpomínal Holcát.

„Prezident by měl být na takové výši, aby připustil, že by měl informovat širokou veřejnost o tom, jaký je jeho stav. Samozřejmě v případě, že je při vědomí a může komunikovat. Má zkušenost je, že tomu tak vždycky bylo,“ doplnil.

Situace se ale nedávno změnila. Kolem poslední a předposlední hospitalizace Zemana panovalo ticho po pěšině a informací o zdravotním stavu prezidenta se veřejnosti nedostávalo. „Byla to škoda, protože potom vznikají dohady a fámy. Musíme si uvědomit, že jeho stav byl vážnější, byl na JIP. Proto nebyla vyjádření jednoznačná, nicméně určitá chyba to byla,“ sdělil Holcát.

„Nedá se říct jaké budou další týdny a měsíce. Podle mě to nevědí ani lékaři,“ dodal exministr zdravotnictví.

Tagy: