Hořejší: Nevěřím, že se děti vrátí v únoru do škol. Situaci komplikuje britská mutace

Václav Hořejší

INTERVIEW 22.1.2021

Vláda mluví o pomalém zmírňování protiepidemických opatření a návratu dětí do škol. Profesor imunologie Václav Hořejší však nevěří, že by se situace v nejbližších týdnech zlepšila. „Čísla, která máme dnes, jsou pořád skutečně hrozivá a nevěřím, že do poloviny února se zlepší tak, aby návrat dětí do škol byl možný. Zvlášť v kombinaci s britskou mutací,“ podotkl imunolog Hořejší v pořadu Interview.

„Děti, které jsou starší než osm let, a obzvláště třeba puberťáci, představují vážné nebezpečí. A kdyby se jim umožnilo, aby chodili do školy, tak by to představovalo vážný problém. Zvláště v kombinaci s britskou mutací, která je mnohem nakažlivější,“ upozornil imunolog Hořejší a dodal, že právě nová mutace situaci zhoršuje, proto bychom měli být velmi opatrní.

Britská varianta se zatím potvrdila ve třech krajích – v Praze, Středočeském a Královehradeckém kraji. O této mutaci navíc mnozí odborníci tvrdí, že je asi o polovinu nakažlivější než ta, která dosud převládala. „I když se zdá, že 40 procent není moc, pandemii to zhorší. S tímto číslem se automaticky zvyšuje i kritické číslo R, které charakterizuje situaci, nakažlivost a šíření epidemie v populaci. A už jenom proto, že tady bude převládat varianta, která je o polovinu nakažlivější, se automaticky i číslo R při zachování všech opatření zvýší o 0,4 procenta,“ vysvětlil imunolog.

Poukázal také na to, že nová mutace viru může přinášet další možná rizika. Podle něj se na ně můžeme nejlépe připravit tak, že budeme dodržovat současná opatření. „A nebudeme tolerovat jejich porušování,“ zdůraznil Hořejší.

Právě k porušování opatření se prý staví skepticky. „Když vidím, že stát toleruje demonstrace, na kterých se demonstrativně nedodržují opatření a navíc na nich vystupují vlivní lidé jako Václav Klaus, tak to vnímám jako urážlivé. Pořád si myslím, že většina lidí je opravdu ochotná dodržovat opatření a jsou rozumní,“ uvedl. Podle něj tu ale funguje i hlučná menšina, která dělá něco jiného. „Obávám se, že právě politici se jí příliš bojí a vyhovují jí spíše, než aby se zeptali mlčící většiny,“ dodal.

Současná opatření jsou účinná, je třeba ještě vytrvat

Někteří odborníci se obávají, že v souvislosti s novou mutací hrozí čtvrtá vlna koronaviru. V souvislosti s tím prezentovala iniciativa Sníh, které je Hořejší také členem, vládě konkrétní opatření. „Abych řekl pravdu, na jejich přípravě jsem se nepodílel. Jinak ale souhlasím s tím, že současná opatření jsou účinná a je potřeba v nich vytrvat,“ okomentoval Hořejší.

Během rozhovoru v pořadu Interview padla otázka na novou úpravu systému PES, která by mohla ve čtvrtém stupni povolit návštěvu kina či divadla za předpokladu, že se lidé prokážou platným testem na COVID-19. „Návštěva kina a divadla je pro mě vyloučená. Co jsem pochopil, tak by se lidé prokazovali platným PCR nebo antigenním testem například na pokladně. To mi připadá těžko realizovatelné a navíc by to svádělo k podvodům. Myslím, si že musíme vydržet ještě několik měsíců současný stav s možnými drobnými úpravami,“ uvedl a dodal, že za několik měsíců by se měla realizovat ochrana očkováním. „Teprve poté budeme moci mluvit vážně o nějakých skutečných uvolněních,“ upřesnil.

V posledních dnech se také mluví o zavedení povinného nošení respirátorů v hromadné dopravě a obchodech. Podle Hořejšího je to racionální opatření. „Samozřejmě by to pomohlo. Samozřejmě by to také ale předpokládalo, že je stát schopen respirátory zabezpečit. A pokud by vláda takový návrh myslela vážně, tak očekávám, že už jsou odborníci, kteří jej promýšlejí i do důsledků praktické realizace. Zda by respirátory byly k dispozici a dokonce zda by mohly být k dispozici zadarmo či za rozumnou cenu,” řekl Hořejší.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Václavem Hořejším si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: