Hostomský se pustil do Fialy. Zklamal mě, jak může vědět, že opatření omikron zpomalila?

Zdeněk Hostomský a Petr Fiala

Husa a Hostomský kritizují plošné testování

Biochemik Zdeněk Hostomský se pustil do premiéra Petra Fialy (ODS). Ve vysílání CNN Prima NEWS nesouhlasil s vyjádřením předsedy vlády, že plošné testování ve školách a firmách pomohlo ke zvládnutí pandemie.

„Plošné testování antigenními testy je zejména politika, nemá základ ve vědě nebo epidemiologii. Vláda jen činí, aby něco dělala. Přijměme, že je virus přírodní fenomén,“ prohlásil Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda totiž ve středu mimo jiné oznámila, že od 18. února skončí plošné testování ve školách a firmách. „Je to dobrá zpráva. Právě toto testování nepochybně pomohlo a vyhnuli jsme se přetížení nemocnic a situaci jsme zvládli. Pandemie se vyvíjí tak, jak jsme očekávali, máme situaci pod kontrolou,“ řekl na tiskové konferenci premiér Fiala.

Vyjádřením ale Hostomského zaskočil. „Zklamal mě. Hrdě říkal, že nasadili opatření a zpomalili omikron, ale jak to může vědět? Obtěžovali občany. Možná to zpomalili o jeden nebo dva dny, ale tak si spočítejme, kolik miliard to stát stálo. Viru jsou opatření jedno,“ zkritizoval.

Vláda zavedla testování kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron. Někteří odborníci už od začátku namítali, že mutace „si najde každého“, takže není potřeba zjišťovat, že je všude.

„Plošně testovat antigenními testy je nedomyšlené. Jsou to vyhozené miliardy. Padesát procent testů je falešně pozitivních a člověk musí jít na PCR. Proč to nezrušili hned, to nedává smysl,“ reagoval Hostomský na rozhodnutí zrušit testování až od pátku 18. února.

Infektolog Husa: Benefit testování je nulový

Také infektolog a přednosta kliniky infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Brno Petr Husa podotknul, že chování viru se nedá predikovat. „Musíme být pokorní, vše je děláno metodou pokusu a omylu. Tvrdit, že jsme díky nějakým opatřením dostali virus pod kontrolu, ještě ve chvíli, když počet pacientů roste, je velmi předčasné,“ souhlasil s Hostomským.

Podle něj by měli politici reagovat rychleji a neoznamovat konec opatření, které nastane až za dva týdny. „Benefit testování je nulový, nedá se trasovat, navíc se zkrátila karanténa na neuvěřitelných pět dnů. Zrušil bych to okamžitě, nečekal bych zase do 18. února,“ konstatoval.

Vládní představitelé nebo šéf ÚZIS Ladislav Dušek v minulosti opakovaně uvedli, že vrchol šíření omikronu bude v Česku nejspíše na přelomu ledna a února. Husa však říká, že ani další dva týdny nestačí.

„V nemocnicích ani zdaleka nevidíme vrchol případů. Moc se mi nelíbí názory, že omikron je lehká infekce. Je jasné, že průběh je lehčí, ale upozorňuji, že nám je jedno, jestli je pacient hospitalizován kvůli těžkému průběhu, nebo například se selháním jater a k tomu má pozitivní test. Z hlediska postupu izolace je to stejný problém,“ vysvětlil problém v nemocnicích.

Tagy: