Hraba: Istanbulská úmluva zavazuje k financování neziskovek. Marvanová vyčetla nezájem o oběti

Senátor Zdeněk Hraba (ODS) a senátorka Hana Kordová Marvanová (kand. za ODS)

Istanbulská úmluva by Česko zavázala k financování neziskových organizací, prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS senátor Zdeněk Hraba (zvolen za STAN). Dokument vnímá jako neomarxistický počin, který obsahuje řadu nebezpečných ustanovení. Podle jeho kolegyně ze senátorského klubu ODS a TOP 09 Hany Kordové Marvanové (zvolena za KDU-ČSL+ODS+TOP 09) se u nás domácí násilí stále řeší nedostatečně. Kritiku směrem k organizacím vnímá jako dehonestaci jejich činnosti.

Dokument je mimo chvályhodné snahy boje proti násilí páchanému na ženách v očích Hraby také „řadou nebezpečných ustanovení“. „Primárně se jedná o úpravu financování neziskových organizací. V článku 8 by se Česko zavázalo platit těmto subjektům za aplikaci některých bodů úmluvy a genderové ideologie,“ pronesl v pořadu Zprávy PLUS.

K TÉMATU: Urbanová: Domácí násilí? Změny přichází pomalu, snažíme se vynalézt kolo, které už existuje

Senátor rovněž hovořil o umožnění udělení azylu těm, kteří jsou pronásledováni genderově motivovaným násilím. „Ve spojení s článkem 30 by právo na odškodnění bylo možné uplatnit vůči českému státu,“ zdůraznil Hraba s tím, že by se problematika mohla přelít do otázky migrace. Preambuli dokumentu dokonce označil za neomarxistickou. K podobnému tvrzení se přiklonil ve vysílání CNN Prima NEWS již dříve.

Proti jeho názoru se Marvanová jasně vymezila. „Je důležité, abychom touto cestou navazovali na předchozí úmluvy o lidských právech. Dokument je založen na rovnoprávnosti lidí bez ohledu na pohlaví a zaměřen hlavně na pomoc obětem násilí, jehož terčem jsou většinou ženy,“ reagovala členka horní komory Parlamentu s tím, že domácí násilí je u nás „stále nedostatečně řešeným problémem“.

Oběti těchto zločinů mají podle senátorky často větší důvěru v nevládní organizace. „Stejně jako stát dává prostředky spolkům pro zdravotně postižené, měl by poskytnout peníze touto cestou i těmto obětem. Kdo však peníze dostane, to vždy rozhoduje vláda,“ ujistila a dodala, že „zpochybňovat kvalitu těchto služeb považuje za dehonestaci jejich činnosti, kterou často zachraňují i životy“.

Marvanová hovořila rovněž i o bezpečnosti obětí podobných skutků. „Zákon, který se jich týká a který byl přijat v roce 2013, je uplatňován pouze formálně. Na policii dostanou pouze k podpisu papír, na kterém jsou uvedena jejich práva, ale jejich hlas není řádně slyšet. Pokud se obviněný vrátí zpět domů s podmínkou, hrozí obrovské nebezpečí msty ze strany pachatele,“ konstatovala ve vysílání CNN Prima NEWS a současně odmítla slova o „neobolševické preambuli“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Istanbulská úmluva? Není důvod být slepým bodem na mapě. Cesta na východ mě děsí, říká Decroix

Tagy: