Hraba: Poskytování údajů uživatelů ČT je prolomení soukromí. Zdanění mobilů je chyba

Senátor Zdeněk Hraba

ZPRÁVY PLUS (164)

Poskytování informací o klientech mobilních operátorů České televizi je prolomení určité hranice soukromí. V pořadu Zprávy plus na CNN Prima NEWS to řekl senátor Zdeněk Hraba (nestr.). Řada lidí podle něj dnes televizi k získávání informací vůbec nepoužívá a rozšiřování koncesionářských poplatků na uživatele chytrých telefonů nepovažuje za správné. S tím souhlasí i poslanec Patrik Nacher (ANO), který rozšiřování plátců považuje za „daň z možnosti“.

„Pokud jsou s někým sdílena data o tom, kdo a co používá, tak by ten dotyčný s tím měl minimálně vyslovit souhlas, a nikoli k tomu být donucen,“ řekl senátor Zdeněk Hraba. Podle něj řada lidí, zejména z mladší generace, televizi nesleduje a svá mobilní zařízení využívají k získávání informací z jiných zdrojů. „Zdanění mobilů nebo notebooků je špatná cesta,“ dodal Hraba.

ČTĚTE TAKÉ: Stačilo pár kroužků, aby lidovci „vykradli“ ODS. Jak strana zabránila preferenčnímu debaklu?

S tím souhlasí i poslanec Patrik Nacher (ANO), který chystanou takzvanou velkou mediální novelu považuje za daň z internetu. „Já bych i to navýšení o 15 korun polknul, jakkoli bych chtěl větší vhled do hospodaření České televize, ale více mi vadí rozšíření okruhu plátců na lidi, kteří Českou televizi nesledují. Je to daň z možnosti a tomu opravdu nerozumím,“ řekl Nacher, podle kterého nejde o konkrétní výši poplatku, ale o signál, který tím vláda vysílá směrem k zejména mladým lidem.

Z koncesionářských poplatků se podle Nachera stalo politikum, díky kterému mohou jednotlivé vlády ovlivňovat atmosféru uvnitř České televize. „Krásně to jde vidět před volbami. Když pětikoalice řekne, že chtějí ČT pomoct, zatímco celá opozice nechce zvýšit poplatky, čímž bojuje proti veřejnoprávní televizi. Takhle to samozřejmě není,“ řekl Nacher, podle kterého by řešením bylo, kdyby se financování České televize napojilo na státní rozpočet. „Pojďme to zautomatizovat, aby do toho politici nemuseli zasahovat. Policisté či soudci jsou také placeni ze státního rozpočtu a nikdo je neobviňuje, že by byli napojeni na nějakou konkrétní stranu,“ dodal Nacher.

Rozšíření okruhu plátců koncesionářských poplatků má podporu zejména mezi poslanci vládních stran. Například poslanec Miloš Nový (TOP 09) to považuje za logický důsledek technologického pokroku. „Když před 30 lety neexistoval internet, chytrá zařízení a tak podobně, bylo logické, že se poplatky platily pouze za klasickou televizi a rozhlas. Doba se ale posunula. Dnes můžete prostřednictvím internetu sledovat Českou televizi i Český rozhlas. Proto mi rozšíření tohoto okruhu přijde naprosto logické,“ sdělil Nový ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bonzování zákazníků? To nepatří do 21. století, kritizují operátoři změnu poplatků za ČT

Tagy: