Hrnčíř o korespondenční volbě: Degradace svátku demokracie. Decroix volala po argumentech

Poslanec Jan Hrnčíř (SPD) a poslankyně Eva Decroix (ODS)

360° (15)

Zavedení korespondenční volby by bylo degradací svátku demokracie. Uvedl to místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Tuto diskutovanou volební možnost v pořadu 360° na CNN Prima NEWS označil za „pouhé odesílání dopisu“. První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix zdůraznila, že ze strany odpůrců zaznívá nedostatek podložených argumentů. Hovořila také o tom, zda budou moci ze zahraničí volit i „dovolenkáři".

Hrnčíř ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že volební systém musí být důvěryhodný, ať už se volí jakýmkoliv způsobem. V souvislosti s tím zmínil Francii, kde tuto možnost zrušili právě kvůli rostoucím obavám o transparentnost. „Není možné v tomto ohledu povýšit pohodlnost nad důvěru v systém,“ zdůraznil.

K TÉMATU: Chybějící plenta? S korespondenční volbou nebude hlasování tajné, připustil člen pětikoalice

Decroix považuje tento názor za nepodložený, jelikož v mnoha jiných zemích se podle ní tento způsob osvědčil. „Že dochází čas od času k přezkoumávání, je naopak důkazem, že vše funguje správně,“ namítla občanská demokratka. Doplnila, že ve Francii korespondenční volba zcela zrušena nebyla.

„Otázkou je, do jaké míry mají lidé, kteří nežijí v České republice a nepodléhají domácímu daňovému systému, rozhodovat o těch, kteří budou doma s vybranými daněmi nakládat,“ nechal se slyšet poslanec z SPD, podle kterého by v případě zavedení korespondenční volby šlo o „degradaci svátku demokracie“.

„Snížit volby na nějaké odesílání dopisu mi nepřijde vhodné. Současný stav je nastavený správně. Nemůžete přece zabezpečit, že nikdo nebude voliče ovlivňovat, jelikož vše probíhá bez prostředníků,“ hřímal Hrnčíř.

Decroix ovšem namítla, že tajnost volby zůstane zcela zachována. Poslankyně se následně vymezila proti častým argumentům o nedůvěryhodnosti, které jsou podle ní nepodložené. „Tímto novým způsobem by mohli hlasovat lidé, kteří mají bydliště v zahraničí či jsou na pracovním nebo studijním pobytu. Pokud onu volbu zajistíme, musíme být schopni garantovat, že vše bude fungovat bez problémů. Celý systém totiž nesmí být narušen unáhlenými nápady,“ vysvětlila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle ní v této vypjaté debatě nepřichází v úvahu, aby se hovořilo i o možnosti volby v zahraničí pro ty, kteří pouze plánují dovolenou či delší pobyt v jiné zemi. „Je však možné, že další generace budou chtít jít dál a rozšíří tuto možnost i na turisty či dovolenkáře,“ konstatovala. Decroix také dodala, že znění návrhu ve Sněmovně je zcela v pořádku a zaručí stabilitu volebního systému.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podle komentátora Thomase Kulidakise je korespondenční volba účelová. Argument o podvádění je hloupost, namítl Schmarcz

Tagy: