Evropa má munici jen na pár dní, odhaduje Hynek. Na eskalaci války není připravena

Evropské orgány poškodily vlastní zbrojní průmysl. Myslely si, že bude mír, a snížily výrobní kapacity. Na případnou ruskou eskalaci není Evropa připravena. V rozhovoru pro ekonomický web Newstream to uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Dodal, že zásoby munice evropských států by aktuálně vydržely pouze na pár dní. Standardem má být měsíc.

„Třicet let se evropské orgány a evropské vlády snaží poškodit svůj vlastní zbrojní průmysl. Protože si myslí, že bude mír. Snížily jeho výrobní kapacity, vyhánějí výrobce základních surovin mimo Evropskou unii. Najednou říkají, že by bylo potřeba zvýšit výrobu,“ zkritizoval politiky v rozhovoru pro Newstream šéf zbrojařské asociace Jiří Hynek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitva u Bachmutu je největší v tomto roce, má jasno expert. Rusové pociťují drtivé ztráty

Podle svých slov si nedokáže představit, jak by se nyní dala výroba základních surovin pro výrobu střelného prachu, tanků nebo houfnic zvýšit. „Ve výrobě munice jede Evropa na maximum svých kapacit. Představa, že by najednou výrobu munice zdvojnásobila, je utopie. Nejsou suroviny ani materiály,“ podotkl. Zmínil, že na maximum kapacit jede i český obranný průmysl.

„Evropa na případnou eskalaci konfliktu s Ruskem není připravena. Zeptejte se jednotlivých evropských vlád, kolik munice mají na vedení boje. Standardem je mít od všech druhů munice na třicet dní palebného průměru. Tipuji, že nyní mají evropské země zásobu munice na tři až sedm dní,“ prohlásil.

Vojáček: Není kde brát

Pohled bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka je podobný. „Problém, který vznikl, je, že v Evropě za roky zbrojní průmysl atrofoval (zmenšil se, pozn.red.). Najednou vidíme, že když Poláci chtějí nakoupit 800 tanků, tak nemají kde brát. Neprodají jim je USA, Francie ani Itálie, museli si je koupit v Jižní Koreji. Evropský průmysl se zaměřil více na obchod než na vyzbrojování vlastních armád,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Problém se podle něj týká jak munice, tak zbraní. „Česká armáda měla za posledních 25 let nakoupit výzbroj, zbraně a munici za 400 miliard. To se ale nestalo, peníze se daly jinam. Nyní se to snaží dohnat a výsledkem je – jak řekl na konci roku náčelník generálního štábu – že armáda počítá s tím, že ubrání jeden kraj ze čtrnácti po dobu jednoho týdne. Pak by musela složit zbraně, protože by neměla munici, vojáky ani tanky,“ shrnul situaci u nás.

Druhou otázka je podle Vojáčka politická. „Kdyby se mělo do armády investovat tak, jak to dělá například Polsko nebo Švýcarsko – abychom skutečně byli schopni ubránit zemi – tak to bude stát trojnásobek toho, co na zbrojení dáváme dnes. Musely by být nižší důchody jako v Řecku vyšší daně a tak dále. Zbytek peněz by šel do armády. Přijali by to lidé v Česku? Ne,“ odpověděl si expert na problematickou otázku.

Konflikt na Ukrajině podle Vojáčka odhalil všechny nakumulované problémy. „A to nejen u nás, ale v celé Evropě,“ doplnil analytik s tím, že s obranou vlasti se Česko na sto procent spoléhá na NATO.

Výroba munice míří na Ukrajinu

Hynek také připomněl, že většinu výrobních kapacit Česka v oblasti velkorážové munice aktuálně zabral konflikt na Ukrajině. „Něco jde do Polska, kde cvičí ukrajinské vojáky, takže není jisté, zda tato munice nemíří také na Ukrajinu. Samotné Česko pak nemá takovou schopnost, aby vyrábělo vše. Střely se dělají na Slovensku, my dodáváme část náboje. Tvoříme jeden výrobní celek,“ přiblížil.

Již v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Hynek zdůraznil, že na Ukrajinu Česko dodává zhruba 75 procent zbrojní výroby. „A to je hodně. Zároveň je ale důležité udržet si obchodně i jiné země, nejen Ukrajinu. To totiž představuje obchodně bezpečnostní riziko,“ zdůraznil.

Podle Vojáčka je výroba munice a její případný nedostatek Achillovou patou ukrajinské armády. „Proto Volodymyr Zelenskyj ve chvíli, kdy mluví k západním politikům, zmiňuje munici. Vždy ji uvede jako první, až poté mluví o potřebě letadel nebo tanků,“ upozornil.

Negativní vliv na vývoj bojů ze strany Ukrajiny to ale podle jeho slov mít nebude. „V ní vlastně nehraje počet munice až takovou roli. V nejtěžších bojích jí je vždy dost a když začne docházet, obejdou ukrajinští představitelé politiky ve východní Evropě a najednou začnou jezdit vlaky plné munice. Potřebovali by jí mnohem více, zejména kvůli chystané jarní ofenzivě, ale pro obranu jí myslím mají dost,“ uzavřel.

Tagy: