Investice do AI? Byl bych opatrný, miliardy mohou přijít vniveč, upozornil Kovanda

Ekonomové Lukáš Kovanda a Pavel Kohout

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK - 9.10. v 20:15

Žádný strom neroste do nebes, řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank ekonom Lukáš Kovanda na konto investování do technologických společností. Radil i opatrnost v případě koupě akcií firem vyvíjejících umělou inteligenci (AI). Ekonom Pavel Kohout zase popsal, jak mohou do vývoje trhu s akciemi zasáhnout prezidentské volby v USA.

„Žádný strom neroste do nebes. Nicméně může nastat to, že i přes vysoké ceny akcií technologických společností budeme pozorovat růst. Kdy se současný trend zvrátí, opravdu nikdo neví,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Japonsko nabízí českým podnikatelům mnoho příležitostí. Jednou z nich je i EXPO 2025, říká Kansuke Nagaoka

V případě investování do firem vyvíjejících AI radil opatrnost. „Americký ekonom Daron Acemoglu uvedl, že podle jeho výpočtů během 10 let AI ve vyspělých ekonomikách nahradí vlastně pouze pět procent pracovních pozic. Upozorňuje zejména, že obrovské miliardy, které se nyní investují do datových center, mohou přijít vniveč,“ dodal Kovanda.

Kohout zase zmínil, že vývoj na trzích s akciemi může ovlivnit prezidentský duel mezi Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem. „Harrisová slibuje zvýšení zdanění kapitálových výnosů, a to dokonce i nerealizovaných kapitálových výnosů, což podle některých výpočtů vypadá dosti varovně. Můžeme doufat, že její poradci to případné prezidentce ještě vysvětlí a rozmluví,“ sdělil Kohout.

Podle Kovandy by vítězství Harrisové pomohlo zejména společnostem podnikajícím v oblasti zelených čistých energií. Trumpův triumf by podle něj zase prospěl velkým korporacím či společnostem v tradiční fosilní energetice.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Benzin a nafta zdraží, míní experti kvůli bojům na Blízkém východě. Kolik si připlatíme?

Tagy: