Írán sliboval hráčům auta, teď hrozí jejich rodinám mučením. Také najímá herce na fandění

Rodinám íránských fotbalových reprezentantů bylo před očekávaným zápasem s USA na mistrovství světa pohroženo vězením a mučením. Mohlo by se tak stát v případě, že se hráči nebudou chovat příkladně. Vládnoucím strukturám islámské republiky se mírně řečeno nelíbilo, když v prvním zápase hráči na podporu protivládních protestů při hymně zavřeli ústa.

Íránští fotbalisté se vydali na mistrovství světa ve stínu domácích nepokojů trvajících už několik měsíců. Samotní reprezentanti evidentně soucítí s lidmi, kteří nyní trpí v jejich rodné zemi. Především se ženami, které se odvážně snaží dosáhnout zmírnění silného patriarchátu.

Když v prvním zápase na šampionátu fotbalisté při hymně mlčeli, nebylo to něco, co by se státu, který reprezentují, líbilo. Podle CNN pak měli zamířit na schůzku s Íránskými revolučními gardami, jejichž členové jim měli důrazně vysvětlit, že podobná gesta by si měli odpustit. Jinak prý jejich rodiny budou čelit násilí a mučení.

Je to velký sešup v porovnání s dobou před úvodním zápasem s Anglií, kdy byly mančaftu za případné vítězství slíbeny luxusní automobily.

V pátek před skolením Walesu (2:0) už fotbalisté „poslušně“ zpívali. Zdroje, na které se CNN odvolává, uvádí, že z řad zmiňovaných gard byly do Kataru povolány desítky důstojníků, aby hráče monitorovali a shromažďovali o nich informace. Nechtějí, aby se svěřenci trenéra Carlose Queiroze potkávali s lidmi mimo tým.

Právě Portugalec Queiroz se zdá být aspoň navenek směrem k vládě Íránu loajální a v rozhovorech apeluje na to, aby se tým koncentroval pouze na fotbal. Dokonce zkritizoval íránské příznivce fandící v Kataru za to, že se na tribunách vymezili proti režimu.

S důstojníky revolučních gard se měl 69letý kouč setkat odděleně. Zřejmě aby ještě intenzivněji svému výběru kladl na srdce, co je v zájmu konzervativního státu.

Režim prý pro duel s Walesem naverboval stovky „herců“, kteří měli v ochozech vyvolávat falešný pocit podpory islámské republice. Pro zápas se Spojenými státy, který je vzhledem k táhnoucím se sporům mezi těmito dvěma zeměmi nesmírně očekávaný, má být počet těchto falešných fandů najatých Íránem výrazně vyšší.

Protesty – označované odborníky za nejvýznamnější od nástupu islámské vlády po íránské revoluci v roce 1979 – v posledních měsících otřásly Íránem a ohrožují tamní režim. Odstartovala je smrt 22leté Mahsy Amíniové, kterou mravnostní policie údajně zadržela a ubila jen kvůli tomu, že měla špatně nasazený hidžáb.

Tagy:
Anglie rodina mučení násilí Wales Írán protesty herec fotbalista fotbal Katar USA sport Mistrovství světa v Kataru 2022 Mistrovství světa ve fotbale íránská fotbalová reprezentace Mahsa Amíniová Carlos Queiroz mučení Írán