Jak se peče Spolu: Čeká se stranická „zabijačka“. ODS může na lidovce a topku tlačit penězi

Zvolením nového vedení lidovců definitivně odstartovalo nekompromisní vyjednávání o koalici Spolu a místech na kandidátkách. Podle informací CNN Prima NEWS je už nyní jasné, že TOP 09 a lidovci dostanou méně prostoru než v roce 2021. V KDU-ČSL i přesto ambiciózně vyhlížejí až 15 poslanců, tedy 15 lidí na volitelných místech, z TOP 09 zní, že by rádi obhájili 14 postů, které mají nyní, reálně spíš ale počítají se šesti nebo sedmi křesly. Klíčové budou stranické primárky a eliminace skokanů, na čemž se ještě může celá koalice zbortit.

To, že ODS, lidovci a TOP 09 budou v nadcházejících sněmovních volbách kandidovat opět pod hlavičkou Spolu, už je jisté. 28. října, symbolicky v den vzniku samostatné Českoslovenké republiky, má trojice stran podepsat memorandum o spolupráci. Hned poté se rozběhně klíčové a náročné vyjednávání o složení kandidátek. Byť oficiálně zástupci stran tvrdí, že debaty o kandidátkách ještě neprobíhají, uvnitř stran už to vře a diskuze je velmi živá.

ČTĚTE VÍCE: Do voleb Spolu, ale... Z ODS zní hlasy o seškrtání míst pro TOP 09 a lidovce

Ačkoliv lídři stran nyní vysílají jasný signál o spolupráci a tvrdí, že se vždycky dokážou domluvit, právě složení kandidátek a tzv. stranické primárky mohou ještě celý projekt zhatit.

„Na konkrétní jména je opravdu hodně brzy. Ta navíc vzejdou ze stranických primárek v krajích. V první řadě se teď tvoří klíč, který by měl být pro každý kraj jiný. Mělo by to ale být tak, že na první čtyřech místech kandidátky budou silná jména, aby to nesvádělo ke kroužkování a nedopadli bychom třeba jako Piráti minule,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj z koaličních stran. Ze vše stran zaznívá hlavní úkol - eliminovat skokany.

Stanjura: V každém kraji to bude jinak

Jak už CNN Prima NEWS informovala, někteří vysoce postavení členové ODS volají po tom, aby měli na kandidátkách větší zastoupení než před čtyřmi lety, protože lidovci i topka oslabily. V KDU-ČSL i TOP 09 jsou si vědomi toho, že někteří kandidáti budou muset ustoupit do pozadí, oficiálně to ale přiznat nechtějí.

První místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura, který bude zřejmě hlavním „dojednavačem“ při tvorbě kandidátek, pro CNN Prima NEWS řekl, že chce, aby byly všechny strany spokojené.

Koalice podle něj bude postupovat podobně, jako při tvorbě kandidátek do voleb 2021. „Máme 14 volebních krajů. Neměli jsme pro každý kraj stejnou šablonu. Máme čísla z krajských a senátních voleb, čísla z evropských voleb, komunálních voleb. Takže úplně pragmaticky budeme posuzovat sílu a možný úspěch kandidátů vládních stran v každém konkrétním regionu. Nebude to ani tentokrát, že by byla jedna šablona a stejný procentuální poměr pro ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Bude to v každém kraji jiné,“ řekl Stanjura.

Lidovci chtějí nejméně 14 poslanců

Řada lidovců se na sjezdu, který proběhl minulý pátek a sobotu, netajila tím, že by si představovala, aby nový předseda Marek Výborný vyjednal minimálně 14 volitelných míst.

„Myslím, že lidovci by měli usilovat o cca 14 až 16 poslanců. Tedy měli bychom obsadit minimálně 14 volitelných míst. Bude na novém předsedovi, aby dokázal pro lidovce vyjednat co nejlepší dohodu,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z delegátů víkendového sjezdu. Nyní mají lidovci 22 poslanců a je tak patrné, že už před startem jednání dokáží své současné preference kriticky a objektivně zhodnotit.

I přesto je tato představa podle některých z nich ale až příliš ambiciózní. „Něco jiného jsou místa na kandidátkách a něco jiného počet poslanců. Bohužel se obávám, že je reálné, abychom v příštím volebním období měli tak šest až sedm poslanců,“ uvedl vysoce postavený člen strany. V některých krajích mají lidovci dnes i tři poslance, s čímž do příštího volebního období spíše počítat nemohou, i proto budou zásadní stranické primárky a očekává se tak drsná „domácí zabijačka“.

Zároveň od lidovců ale zaznívá i to, že si ODS jejich úlohu uvědomuje a ví, že lidovce především na Moravě potřebuje a chce jim dát důstojnou nabídku. To říkají i špičky ODS.

„Budou nás čekat týdny vyjednávání. To je normální. Mimo jiné stabilita naší koalice Spolu je dána i tím, že jsme to před čtyřmi lety dobře dojednali. Mnozí se podivovali, že nám to dlouho trvá. Ale klíč ke stabilitě je, že z jednání odejdou přiměřeně spokojené všechny politické strany, které se toho účastní. A my jako největší jsme si toho vědomi a máme největší zodpovědnost, aby byl ten projekt úspěšný,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Stanjura.

Praha pro Pekarovou nebo stranické ponížení?

V praxi to tak může vypadat tak, že v některém kraji na prvních příčkách bude dominovat ODS, v jiném naopak lidovci. TOP 09 samozřejmě nejvíce sází na Prahu. Zásadní jsou především první čtyři místa na kandidátkách. Koalice Spolu chce zabránit kroužkování a takzvaným „skokanům“. Strategií proto bude, že první příčky obsadí ta nejsilnější jména.

„Jiný kraj než Praha nedává z našeho pohledu smysl. Co se počtu potenciálních poslanců týče, tak většina z nich bude chtít znovu kandidovat, ale realita je taková, že aktuální počet 14 budeme muset vydělit dvěma a i to by byl vlastně zázrak,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj z TOP 09 s tím, že stranické primárky partaj zostra prověří. „Může se to na tom celé ještě rozpadnout,“ doplnil.

Pro TOP 09 je klíčová právě Praha. A stejně jako před čtyřmi lety se zřejmě do čela koalice v hlavním městě postaví jedna z žen – předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová nebo ministryně obrany Jana Černochová.

„Buď bude lídr Jana Černochová a TOP 09 nebude mít žádného lídra v kraji, což bude pro stranu velké ponížení, ale bude si za to moct říct o nějaká volitelná místa, nebo bude Markéta Pekarová Adamová lídryní, ale další topák bude třeba na osmém místě a ještě řeknou, že to nemá být Jiří Pospíšil, který by mohl skočit,“ dodal zdroj z topky.

Co s Pospíšilem nebo Válkem?

Právě osoba Jiřího Pospíšila symbolizuje strach ze skokanů. Pražského zastupitele už nechtěla koalice Spolu ani na kandidátce do Evropského parlamentu. Nicméně pokud bude chtít TOP 09 v Praze uspět, je dost možné, že ho bude potřebovat a to i přesto, že nemá se současným vedením strany dobré vztahy. Své voliče v metropoli totiž dozajista má, ale rozhodně by musel figurovat vysoko na kandidátce, aby nepředstavoval ohrožení jako skokan ze zadních příček. Lidovci v Praze mají dnes jen jednoho poslance a dá se očekávat, že o víc usilovat nebudou.

Z hlediska jmen mohou být zajímavé i další kraje – především Jihomoravský a Moravskoslezský. Právě v něm by mohl vést kandidátku opozičního ANO Andrej Babiš. Za koalici Spolu byl posledně lídrem současný ministr financí Stanjura (ODS).

Na Jižní Moravě v minulých volbách vedl kandidátku premiér Petr Fiala a byť se objevují spekulace o tom, že by tomu tak být pro příští rok nemuselo, jen těžko se to představuje. Na záda mu budou dýchat nově zvolený místopředseda lidovců a poslanec Jiří Horák, ministři Petr Hladík (KDU-ČSL), Vlastimil Válek (TOP 09) nebo Pavel Blažek (ODS). Za ANO zde s největší pravděpodobností povede kandidátku místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

Zajímavé bude sledovat i Pardubický kraj, kde by měl být lídrem nový předseda lidovců Marek Výborný, který tam za koalici jednoznačně uspěl už v minulých volbách.

Jak drsná jednání uvnitř jednotlivých stran i v rámci koalice budou, ukážou nejbližší měsíce. Jak už to ale v politice bývá, hlavní vliv nakonec mohou mít hlavně finance. „Ani topka, ani lidovci nejsou v nějaké super finanční kondici, a pokud bude ODS chytrá, tak zatlačí přes finance ve stylu: Pokud chcete mít polovinu kandidátů na kandidátkách, tak zaplaťte polovinu kampaně,“ doplnil zdroj z pražské politiky.

V roce 2021 obsadili na kandidátkách občanští demokraté téměř pětapadesát procent, z celkových 380 míst se jednalo o 205 pozic. Dalších 93 kandidátů měli lidovci a 82 připadlo TOP 09.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děláte z ČR banánovou republiku, osočil vládu Havlíček. Rady chytrolínů nepotřebujeme, kontroval Výborný

Tagy: