Jako Putinův starší bratr. Si jasně určoval, kdo má hlavní slovo, hodnotí gesta experti

Setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem v Moskvě nebylo pouze o výsledcích jednání. Experti na řeč těla se zaměřili zejména na gesta a jejich symboliku. Čínský prezident prý působil uvolněněji i dominantněji než šéf Kremlu. Si Ťin-pchinga navíc označili, vzhledem k jeho chování, za „Putinova staršího bratra“.

Ještě před pondělním jednáním v Moskvě působil čínský prezident podle expertů na řeč těla, které oslovila agentura Reuters, uvolněněji a dominantněji než jeho ruský protějšek.

Karen Leongová, výkonná ředitelka společnosti Influence Solutions se sídlem v Singapuru, uvedla, že Si o zlomek vteřiny předběhl Putina s podáním ruky před zraky televizních kamer. „Naznačuje to, že i když je to on, kdo navštívil Moskvu, je to on, kdo bude mít v tomto vztahu hlavní slovo,“ vysvětlovala gesto.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zatykač je pro Putina velký problém. Jeho režim může padnout během hodin, tvrdí slavný Rus

Obdobný názor zastává odbornice na řeč těla a chování vůdců v australském Melbourne Louise Mahlerová. Všimla si, že Si položil svou ruku na Putinovu, což by rovněž mohlo naznačovat určitou míru dominance. Ve chvíli, kdy prezidenti seděli při zdvořilostní konverzaci před novináři a označovali se „drahý příteli“, se pak Putin podle Mahlerové hrbil, škubal nohou, zatínal pěst a díval se do země. Takové chování podle ní mohlo naznačovat skryté rozrušení.

Leongová si u Putina všimla stejných tiků. „Když ho porovnáte s čínským prezidentem, tak Si je klidný státník. Chová se velice důstojně, má skvělý oční kontakt, dívá se na Putina jako starší bratr... jako na juniorního, mladšího partnera,“ dodala. Sedmdesátiletý Putin je ve skutečnosti o několik měsíců starší než Si a u moci je více než dvakrát tak dlouho.

Si porušil nepsané dogma

Podle Leongové bylo nicméně i na Sim vidět, že byl pod určitým tlakem, což vyvozuje z nezvykle častého mrkání. Kim Hjong-hi, ředitelka Korejské laboratoře pro řeč těla, poznamenala, že pevné sevření při podání ruky a případy, kdy se muži snažili vyhnout očnímu kontaktu, ukazují, že pro oba bylo mnoho v sázce. „Od setkání si hodně slibovali. Bylo vidět napětí – a víte, že v politice neexistují opravdoví přátelé,“ dodala.

Některé zaujal i Si Ťin-pchingův zevnějšek. Rezignoval totiž na nepsané společenské dogma a přestal si barvit vlasy. Dokonale černá kštice je přitom pro vysoce postavené Číňany takřka povinná. Jestli tím chtěl prezident naznačit absolutní svrchovanost, to ukáže až čas.

Po třídenní návštěvě Moskvy se čínský prezident s Putinem loučil jasným vzkazem: „Jsme na prahu nové éry.“ Spíše než hledat deklarované mírové řešení déle než rok trvající války na Ukrajině, tak čínský prezident vyslal signál o tom, že si nenechá diktovat pravidla hry od Západu a především Spojených států amerických.

„S Ruskem jsme podepsali společné prohlášení o prohloubení našeho rozsáhlého partnerství a strategické spolupráce,“ uvedl Si Ťin-pching. To všechno jen pár dní poté, co Mezinárodní trestní soud obvinil Putina z válečných zločinů. Kdo v tomto tandemu autoritářských mocností hraje druhé housle, je přitom poměrně jasné. „Čína už je největší ekonomikou světa a její role výrazně roste. Ne, že by se to dalo říct o Rusku,“ doplnil redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Tagy: