V Bidena nemám důvěru. Vítězství Ukrajiny paradoxně zachrání životy mnoha Rusů, říká Joch

Ruští vojáci na bojovém vozidle na Krymu (27. února)

Ukrajině se musí podařit totálně porazit ruskou armádu na svém území, abychom zabránili ztrátě ruských i dalších životů v příštích desetiletích. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politický komentátor a pedagog CEVRO Institutu Roman Joch. Publicista a rovněž akademik Tomáš Klvaňa prohlásil, že proti Rusku již země Severoatlantické aliance (NATO) i Evropské unie (EU) vedou regulérní hospodářskou válku.

„To, co je důležité, je, aby se Ukrajině povedlo totálně porazit ruskou armádu na území Ukrajiny. Nechceme rozšíření konfliktu na jiné země, chceme aby byl lokalizován a zapouzdřen na území Ukrajiny s tím, že vyhraje Ukrajina,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Joch.

Pokud se to Ukrajincům podaří, paradoxně se tím podle něj zachrání životy řady Rusů v nadcházejících letech. Porážka by totiž podle Jocha mohla budoucí Rusy i budoucího prezidenta země odradit od dalších dobyvačných válek v příštích desetiletích. „Porážka Ruska nyní znamená, že ušetříme ruské životy v budoucnosti,“ nadnesl politický komentátor.

Ruský prezident Vladimir Putin podle něj počítal s podstatně snazší invazí a také s menším odporem ze zahraničí. „Nepočítal s tím, že odpor vůči jeho agresi bude tak silný, razantní a jednotný. Měli bychom ocenit nejen našeho premiéra (Petra Fialu), ale všechny evropské vlády i americkou, že večer druhého dne po agresi proti Ukrajině řekly: ‚Tak toto fakt ne, toto se nebude v Evropě tolerovat,‘“ říká dále Joch.

Ten dále zmínil, že nemá příliš velkou důvěru v amerického prezidenta Joea Bidena, že je pro současnou krizi člověkem na správném místě. Obává se toho, že se Američané budou čím dál více od dění v Evropě izolovat. „Měli bychom si uvědomit, že musíme více spoléhat na sebe a ne na Spojené státy,“ zmínil komentátor.

Klvaňa: Proti Rusku vedeme regulérní hospodářskou válku

To publicista a kantor z New York University v Praze Tomáš Klvaňa sice souhlasí, že se Američané politicky vzdalují, ale podle svých slov není takovým pesimistou jako Joch. „Na druhou stranu se může stát, že tato válka některé Američany probudí a uvědomí si, že pokračující americká vojenská přítomnost v Evropě je i v zájmu Spojených států,“ míní Klvaňa.

Ten dále hovořil i o tom, že už by nyní nepoužíval výraz „sankce“, tedy balíčky ekonomických opatření proti Rusku. „Já si myslím, že to nejsou sankce, ale regulérní hospodářská válka proti Ruské federaci. V okamžiku, kdy blokujete aktivity jejich centrální banky, tak to je hospodářská válka,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS pedagog.

Putin navíc podle něj svojí invazí na Ukrajinu dosáhl přesného opaku, než ve který doufal, tedy nahnat státům NATO strach a dostat jejich vojáky za hranici z roku 1997. Místo toho po začátku války dochází k posilování vojenské přítomnosti NATO na severovýchodním i jihovýchodním křídle. „Pokud by si Putin snad myslel, že jeho další akce bude směřovat třeba do baltských států, tak bude ve válce s celou aliancí,“ poznamenal Klvaňa.

Tagy: