Kalousek: Navrhované sankce Putina nezastaví. Ani na Hitlera nezabrala polovičatá řešení

Miroslav Kalousek

360° (224)

Jsou sankce Západu proti Rusku opravdu masivní a tvrdé, jak tvrdí lídři Evropské unie? Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) sice Rusku uškodí, ale pravděpodobně mu neznemožní pokračovat ve válce s Ukrajinou. „Kdyby Rusové byli odstřiženi od systému SWIFT, tak by to znamenalo absolutní izolaci. To by bylo pro Rusy devastující,“ řekl Kalousek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Lídři zemí Evropské unie se na čtvrtečním summitu shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí proti Rusku. Nové sankce v reakci na ruskou invazi oznámily také Spojené státy, Velká Británie či Kanada.

Podle Miroslava Kalouska ale nová opatření pro Rusko nebudou devastující, a to především z důvodu, že lídři EU ani Bílý dům zatím nerozhodli sáhnout po vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, což navrhovaly například pobaltské země.

„Kdyby byli odstřiženi od systému SWIFT, tak by to znamenalo absolutní izolaci. Zboží by mohlo běžet, ale nemohlo by za něj být zaplaceno. To by bylo pro Rusy devastující,“ řekl Kalousek. Většina zemí Západu se však přistoupení k tomuto opatření obává. Tyto obavy mohou vyplývat ze strachu, co by taková změna přinesla pro západní státy samotné.

„Evidentně jsou země, které se bojí totálního zákazu odebírání ruského plynu. Západní věřitelé by zase od ruských dlužníků nedostali své peníze zpět. Mě to jako pozorovatele mrzí. Bez odpojení ze SWIFT bude mít Rusko sice se sankcemi problémy, jenže se s nimi vypořádá a bude mít stále peníze na válku,“ předpověděl Kalousek.

Poté současnou situaci s Ruskem připodobnil k nacistickému Německu: „Může se nám stát, že nakonec přijdeme o všechno. Historie nás učí, že polovičatá řešení se ukáží jako mnohem bolestivější než úplná řešení na začátku problému. Přesně to se stalo s Adolfem Hitlerem.“

Systém SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je síť mezi bankami, jejímž úkolem je zajistit a zjednodušit mezinárodní platební styk. Země, která k tomuto systému není připojena, má de facto znemožněno převádět peníze do zahraničí nebo je ze zahraničí přijímat.

Jde o velmi důležitý nástroj, který je nedílnou součástí mezinárodního obchodu. V něm totiž nejde jen o vývoz a dovoz zboží, ale – a možná zejména – i o platby za něj. V praxi by to znamenalo odříznutí Ruska od finančního světa, což by mělo fatální důsledky jak pro ruský zahraniční obchod, tak pro přístup Ruska na zahraničí kapitálové trhy.

Nebylo by vlastně možné, aby zahraniční investoři obchodovali na ruské akciové burze a ani by neměli možnost například kupovat ruské dluhopisy.

Tagy: