Belle svitla naděje, že ji pustí z nádrže smrti. Už nemá moc času, kamarádi zemřeli a smutní

Je nesmírně inteligentní, přátelská a patří k oblíbeným atrakcím obřího obchodního domu. Poslední roky ale běluha Bella bezcílně krouží na hladině těsného akvária v jihokorejském Soulu a smutní. V zajetí žije už deset let, o své druhy přišla dlouhé roky nazpět. Aktivisté a ochránci po celém světě se ji snaží dostat do volné přírody nebo vhodné rezervace, kde by mohla spokojeně žít. Podle zjištění americké stanice CNN se ale věci zkomplikovaly a značně zpomalily. Vědci přitom varují, že se Belle krátí čas. V zajetí se totiž kytovci dožívají polovičního věku.

Běluze Belle byly asi dva roky, když ji v ruských vodách vylovily rybářské čluny a prodaly do jihokorejského akvária Lotte World v Soulu. Nebyla sama – společně se samci Bellim a Belluem skončila jako oblíbená atrakce ve spodních patrech obřího nákupního centra. Dlouhé roky děti klepaly do skleněných oken, aby upoutaly pozornost mírumilovných kytovců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klokan Dobby z Ostravy se po roce našel. Nachytali ho na piškoty, ihned se hrnul k samičkám

Nyní – deset let od odchytu Belly a umístění do akvária – se ozývají čím dál důraznější hlasy žádající její propuštění na svobodu. „Obchod pohání chamtivost. Na odchytu a prodeji těchto charismatických savců do akvárií a mořských zábavních parků se dá vydělat spousta peněz,“ uvedla pro americkou CNN aktivistka Helene O'Barryová, jež se věnuje záchraně delfínů a dalších zvířat.

Bella je poslední z trojice běluh. Bellu zemřel v roce 2016 ve věku pěti let, Belli pak o tři roky později ve věku 12 let. Tito kytovci se přitom ve volné přírodě umí dožít 35 až 50 let. V zajetí se dožívají polovičního věku. „Vykořisťování těchto zvířat nikdy neskončí, dokud si návštěvníci nepoloží otázku, zda jim ta krutost stojí za pár minut zábavy,“ pokračovala.

Smrt samců pokaždé vyvolala velkou bouři kritiky ze strany jihokorejských i světových aktivistů. Společnost Lotte – jeden z nejmocnějších a nejbohatších tamějších korporátů – se proto po úmrtí Belliho zavázala, že samici vypustí. Od té doby je ale Bella stále zavřená v akváriu. A společnost mlčí.

„Ve skutečnosti nevíme, co se děje. Lotte tvrdí, že přijímá nějaká opatření. Expozice je ale stále otevřená,“ řekl CNN aktivista Jo Yak-gol a spoluzakladatel organizace Hot Pink Dolphins, která se zabývá záchranou mořských živočichů a poskytla televizi své fotografie Belly. Podle něj zvíře trpí stresovým chováním od té doby, co umřeli Bellu a Belli. Například mnohdy běluha bezvládně plave u hladiny či bez většího smyslu krouží kolem umělé skály, aniž by na kohokoliv reagovala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebýt nebojácného psa, mohlo vše skončit tragédií. Domácí mazlíček zachránil malého chlapce, který se dostal do nesnází.

Na dotaz CNN ale společnost Lotte tvrdí, že proces je v závěrečné fázi. Plán pro vypuštění tudíž platí. „Akvárium se snaží vytvořit vhodné prostředí a čas pro propuštění Belly. Vše koordinujeme s jihokorejskými úřady, je to nejvyšší priorita,“ odpověděl mluvčí firmy a potvrdil, že běluha je v dobrém zdravotním stavu a prochází výcvikem, který ji má připravit na „nové mořské prostředí“.

Na otázku, proč je stále vystavena, zareagoval následovně: „V tuto chvíli pro ni nemáme jiné místo, kde by mohla zůstat.“ Na další žádosti CNN o komentář už společnost Lotte neodpověděla.

Jak mořští kanárci, v zajetí jsou nešťastné

Ve volné přírodě se běluhy vyskytují v Severním ledovém oceánu a v mořích u Kanady, Severní Ameriky, Ruska a Grónska. Podle odborníků jsou to stěhovavá zvířata, která jsou schopna uplavat tisíce kilometrů. Přední bioložka Valeria Vergarová, která se už dvě desetiletí věnuje mořské fauně a specializuje se na kytovce, uvedla, že běluhy jsou mimořádně inteligentní stvoření.

„V zajetí nemohou být šťastné, trpí. Nemají svobodnou vůli a chybí jim mentální stimulace. Potřebují být se svými druhy. Lidi mnohdy zarazí, když je vidí naživo ve volné přírodě, jak jsou společenští a hlasití. Cestují v početných hejnech se svými rodinami. Jsou jak mořští kanárci, mají složitý komunikační systém. V zajetí jsou ale mnohem tišší,“ řekla CNN.

Obává se ale, že i kdyby se Bella dostala na svobodu, čekají ji krušné chvíle. „Mláďata běluh se vše učí od svých matek. Bella ale nemá potřebné dovednosti a znalosti, aby přežila ve volné přírodě. Bude vědět, čím se má živit nebo kam má migrovat? Bude přijata do tlupy? Dokáže opět komunikovat s ostatními běluhami? Otázek je mnoho, ale její nejlepší šance leží v životě v útulku, bohužel,“ nastínila nepříliš pozitivní scénář Vergarová.

Čas se krátí

Představitelé společnosti Lotte již dříve tvrdili, že „jediným místem na světě“, kde může být Bella vypuštěna, je útočiště na Islandu a rezervace v Norsku. Místní neziskové organizace o ni mají zájem, navíc by prý dokázaly pokrýt náklady na péči o běluhu. Ta by se dočkala obřího prostoru pro dožití.

„Chceme odstranit všechny důvody, proč by Bella neměla být co nejdříve přemístěna z nádrže sem k nám,“ napsala CNN Regina Crosbyová, zakladatelka neziskové organizace na ochranu velryb OneWhale.

Čas se ovšem krátí. Bella v nepříliš prostorem akváriu trpí zcela sama, jedinou společnost jí dělají pečovatelé a návštěvníci za sklem. „Není pochyb o tom, že osamělá velryba v zajetí bude trpět chronickým stresem, který může oslabit její imunitní systém a v konečném důsledku zkrátit její život. Společnost Lotte nemůže otálet a odkládat přesun,“ varovala důrazně Vergarová.

Aktivisté se domnívají, že na celém světě žije v zajetí asi 300 běluh. V Asii jsou mořské zábavní parky obřím byznysem, který se navíc těší masivní oblibě. Volat po změnách proto není tak jednoduché, ale ne zcela nemožné – 14. prosince jihokorejská vláda oznámila záměr zakázat nákup nových delfínů, velryb a dalších kytovců do akvárií či jiné výstavní účely.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Někdo odložil čtyři štěňátka v pražské Krči. Bez pomoci by nepřežila krutou zimu. Podívejte se na reportáž, jak se je podařilo zachránit.

Tagy: