Nemám rád, jak se na obyčejné Rusy plive, říkal Gott. Válku však odmítal

Karel Gott byl v Rusku velmi oblíbený.

Zpěvák Karel Gott ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím, kterou dopsal těsně před svou smrtí, věnoval Rusku celou kapitolu. Komplimenty na adresu země nešetřil. Na základě jeho postojů k válce se však můžeme domnívat, že by, stejně jako mnozí další umělci, aktuální agresi na Ukrajině tvrdě odsoudil.

V bývalém Sovětském svazu – a po jeho rozpadu – v Rusku odzpíval Karel Gott stovky koncertů, které navštívily desetitisíce lidí. Byl tam za hvězdu. A tak na ruský národ nedal dopustit a choval k němu úctu až do konce svého života. „Nemám rád, jak se občas na obyčejné Rusy nahlíží, či dokonce plive. Ruská historie není jednoduchá a ruský národ si zažil svoje,“ napsal ve své knize.

Na tamní vystoupení rád vzpomínal. „Všude bylo narváno k prasknutí. V hotelových pokojích jsme si občas uspořádali pyžamovou party. Došlo i na občasné návštěvy ruských děvčat. Někteří jsme sem tam navázali ‚družbu‘. Šlo o družby jednorázové. Na nic jiného nebyl čas. Nepsaný zákon mlčet a nikomu se v choulostivých věcech nesvěřovat, byl striktně dodržován. Takže bych mohl mluvit jen o mých vlastních úletech. Ale to nehodlám ani teď po letech,“ přiblížil Gott.

Gorbačov ho vyznamenal řádem

Když mu v září 1989 tehdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov udělil Řád přátelství mezi národy, byl nesmírně poctěn. Pak přišla listopadová revoluce a dlouho nebyla příležitost si ocenění osobně převzít. „Nakonec mi ji předal ruský velvyslanec Nikolaj Rjabov až po osmi letech, v květnu 1997, na ruském velvyslanectví v Praze. Později, na začátku prosince 2012, mi Michail Gorbačov ještě daroval prostřednictvím Českého domu v Moskvě svou knihu, do které napsal osobní věnování. Toho si považuji dodnes,“ uvedl zpěvák, který si Gorbačova velmi vážil. „Na Západě se z něj stal takřka hrdina, díky kterému skončila studená válka,“ uvedl pochvalně na jeho adresu.

I z těchto slov je patrné, že by byl dnes pravděpodobně znechucen a zklamán z toho, co nyní páchá současný ruský prezident Vladimír Putin.

Tagy: