Města se potýkají s nedostatkem hrobových míst. Řešením může být loučka či svítící strom
Kateřina Cajthamlová
Výpis příspěvků ke štítku „Kateřina Cajthamlová“
Horší zmrzlina za vyšší cenu? Dvojí kvalita nezmizela. Mají nás za odpadiště, říká Prouza
Ačkoli experti a politici ujišťovali veřejnost, že boj s dvojí kvalitou se podařilo vyhrát, najdou se stále případy, kdy tomu tak není. Příkladem je oblíbená zmrzlina, jejíž italská verze je na rozdíl od té naší výrazně kvalitnější a dokonce i levnější. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je to dáno tím, že někteří nadnárodní výrobci mají země bývalého východního bloku stále za odpadiště.
Kritika české potravinářské komory za výrok o cukru. Jste jak tabáková lobby, zlobí se lidé
Vztah mezi obezitou a spotřebou cukru nebyl prokázán, uvedla Potravinářská komora ČR. Výrok vzbudil bouřlivé reakce na sociálních sítích. Komora se tímto způsobem brání návrhu zvýšit daň u slazených nápojů. Vlivu cukru na lidské zdraví se od května věnuje i pracovní skupina ministerstva zdravotnictví.
Jak se ve fitku nestát „ledňáčkem“? Kroťte nadšení a určete si motivaci, pomůže i trenér
Víte, kdo je to ledňáček? Vedle ptáka jde také o nové klienty fitness center. Každoročně si totiž dávají předsevzetí, že si vylepší svou kondici, jenže ještě během ledna ztratí motivaci a jejich odhodlání se rozplyne.
Češi šetří na jídle a volí méně kvalitní potraviny. Pozor na zdraví, varují odborníci
Místo ovoce, zeleniny a kvalitního masa přespříliš tuků a cukrů. Tak vypadá jídelníček stále většího množství Čechů. Kvůli vysoké inflaci na jídle šetří každý šestý. Může to ohrozit nejen obchody například s biopotravinami, ale podle odborníků by mohlo dopadnout i na celkovou zdravotní kondici lidí.
Češi přestávají kupovat maso. Jeho cena závratně roste, další zdražení přijde v novém roce
Další položka z nákupního košíku výrazně zdražuje. Ceny masa rapidně stoupají kvůli drahým energiím a dalším nákladům, se kterými se potýkají jak zemědělci, tak zpracovatelé. Například kuřecí maso meziročně zdražilo o 60 procent, vepřové o 55. Podle prodejců lidé omezují nákup masa a snaží se ho v jídelníčku nahrazovat.
Fenomén „na prasáka“ v MHD. Co nutí mužské cestující do široka roztahovat nohy?
Manspreading je celosvětový fenomén. Jde o situaci, kdy muži v hromadné dopravě sedí se široce roztaženýma nohama. Většinou tím prý zabírají místo ostatním. Zatímco někdo se tomu směje, vědci na toto téma dělají dokonce studie. Psychologové radí řešit nastalé situace v klidu a nejlépe s humorem.
Další vlna zdražování: Kilo rýže by mohlo stát i 50 korun. Co žene její cenu nahoru?
Češi si během pandemie oblíbili rýži, a tak nechybí skoro v žádném nákupním koši. Její cena ale roste. Zatím se rýži výrazné zdražování vyhýbalo, jenže v Asii chybí hnojiva, což požene její ceny nahoru. Kilo by tak mohlo stát skoro 50 korun.
Vepřové maso je dobře stravitelné, podobá se lidskému, říká výživová expertka
Vepřové maso má údajně podobnou strukturu jako lidské a je dobře stravitelné. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla specialistka na výživu Kateřina Cajthamlová. Právě vepřové maso je totiž v poslední době rekordně levné. Není proto divu, že se pokrmy z něho dostávají na denní menu restaurací nejčastěji.
Hüttnerová: Sociální sítě a antivaxerství v naší generaci? Všichni bychom umřeli
Herečka, spisovatelka a výtvarnice Iva Hüttnerová, známá divákům Primy například ze seriálu Slunečná, prodělala minulý rok covid s těžkým průběhem. Osobně jednání odpíračů očkování nechápe. „Kdyby v dobách našeho dětství byly sociální sítě se všemi očkovacími diskusemi, tak celá naše generace dávno vymřela,“ řekla v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.
Od přírody hubení. Vědci objevili vzácný gen štíhlosti, je vrozený a nemá ho každý
Někdo se pár kil navíc nemůže zbavit cvičením ani dietou, jiní jsou pak štíhlí bez jakékoliv námahy. Říkáte si – nespravedlnost? Vědci teď zřejmě našli jeden z důvodů. Gen, který má vliv na tělesnou hmotnost.
Obézní jsou ohroženější koronavirem. Jezte méně, hýbejte se a nemlsejte, radí odborníci
Doktorka Kateřina Cajthamlová a fitness trenér Jakub Prchal v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové poradili, jak se mají lidé doma udržovat, aby nepřibírali a měli dobrou imunitu. Podle Společnosti všeobecného lékařství má totiž obézní pacient s koronavirem o 113 procent větší šanci, že skončí v nemocnici než pacient s normální váhou, a o 48 procent větší pravděpodobnost, že s COVID-19 zemře. Vyplývá to z dat vědců univerzity v Severní Karolíně, kteří prošli 75 studií provedených na čtyřech stech tisících pacientů z Evropy, Asie i Ameriky.