Kdo vlastní ruské jaderné kufříky? Jen Putin „stisknout tlačítko“ nemůže

Putin a Šojgu

Rozhovor s Davidem Stulíkem o hrozbě použití jaderných zbraní

Ruský prezident Vladimir Putin udivil svět, když o víkendu vydal rozkaz uvést do stavu pohotovosti ruské jaderné síly kvůli válce na Ukrajině. Ministr obrany Sergej Šojgu mu pak v pondělí oznámil: „Rozkaz splněn.“ Podle německého deníku Bild jde o strategické raketové síly, Severní a Tichomořskou flotilu a letecké síly dlouhého doletu.

Podle Stockholmského mezinárodního institutu pro výzkum míru je Rusko s 6 255 jadernými hlavicemi světovou jedničkou, následují USA s 5 590 hlavicemi, Čína (350) a Velká Británie (290). Znepokojující je, že počet sestavených hlavic připravených k nasazení loni vzrostl na čtyři tisíce, uvedli odborníci. Rusko a USA podle nich mají připravených přibližně dalších 50 jaderných zbraní.

Rusko nedávno oznámilo vývoj hypersonické rakety Zirkion, která údajně letí rychlostí až 10 tisíc kilometrů za hodinu, čímž neponechává téměř žádný čas na případnou obrannou reakci.

Nová Putinova hrozba zřejmě ukazuje jeho hněv a frustraci. Ale i na ruské straně je „uvolňování“ jaderných zbraní přísně omezené a přesně regulované kvůli jejich ničivé síle.

„V Rusku jsou tři jaderné kufříky, které se běžně neaktivují. Upozornění by mohlo znamenat, že tyto kufry byly nyní aktivovány,“ uvedl v rozhovoru pro Bild německý vojenský historik Matthias Strohn z Buckinghamské univerzity ve Velké Británii, který provádí výzkum v Centru pro historickou analýzu a výzkum konfliktů..

Kdo má tyto tři jaderné kufříky? „Jsou u Putina, ministra obrany Sergeje Šojgu a u náčelníka generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerije Gerassimova,“ popsal Strohn.

Dva ze tří kufříku stačí

K tomu, aby bylo možné použít jaderné zbraně, jsou podle něj potřeba dva ze tří kufrů. Vojenský historik to nazývá „dlouho osvědčeným systémem kontroly“. V současné situaci se předpokládá, že přinejmenším ministr obrany by Putina „ochotně následoval“, pokud by mu Putin nařídil použít jaderné zbraně. Považují ho za Putinova oddaného spolupracovníka a dobrého přítele, který kremelského vůdce doprovází například na lovy na Sibiři.

Západní státy včetně dalších zemí NATO samozřejmě eskalaci zaznamenaly, ale podle Strohna jsou její dopady zatím nejasné.

Bývalý generál NATO Egon Ramms v pořadu německé veřejnoprávní televize ZDF objasnil, co znamená jaderná pohotovost ruských ozbrojených sil: „Existují čtyři fáze, které se používají k zesílení. Nyní se nacházíme ve druhé fázi. To znamená, že třetí a čtvrtá fáze ještě nebyly spuštěny.“

Tagy: