Rusko poslalo „řezníky z Buči“ zpět na frontu. Hackeři zveřejnili údaje o vojácích

Ukrajinci v sobotu 2. dubna uvedli, že znovu ovládli celou Kyjevskou oblast. Ve městě Buča objevili následky masakru.

Masakr v Buči jako symbol války na Ukrajině

Ruské nejvyšší velení mělo vojáky z 64. motorizované střelecké brigády, kteří vraždili civilisty v okupované Buči, poslat zpět na frontu. Ukrajinci hlásí, že se jich tak Rusko může snažit chtít zbavit. Hackeři z Estonska mezitím zveřejnili seznam vojáků této jednotky a jejich osobní údaje. Každý si tak může o „řeznících z Buči“ zjistit podrobnosti.

S informací, že ruští vojáci vraždící ve městě Buča se po stažení z této oblasti vrací na frontu, přišla ukrajinská vojenská rozvědka. „64. motorizovaná střelecká brigáda spadající pod 35. armádu Ruské federace, tedy ti vojáci, kteří zmasakrovali a mučili civilisty v Buči, se vrátí na Ukrajinu. Ruské velení neprovede rotaci vojáků v této jednotce,“ uvádí tajná služba.

Ta dále popisuje, že jednotka, která je nyní na Ukrajině i v zahraničí označována jako „řezníci z Buči“ se po stažení z města, ve kterém zanechala více než 300 mrtvých civilistů, přesunula do Běloruska. Zde se však příliš nezdržela a již 6. března vyrazila z ruského Bělgorodu zpět na Ukrajinu. Na odpočinek měli vojáci z jednotky jen dva dny.

Podle ukrajinské rozvědky nyní „řezníci z Buči“ zamířili do jednoho z nejtěžších bojů, které na rusko-ukrajinské frontě probíhají – k Charkovu. Ukrajinci upozorňují, že vojáci po misi běžně dostávají mnohem více volna.

Co ruské armádní velení vedlo ke znovunasazení brigády? Důvody uvádí rozvědka hned dva. Prvním je snaha využít „řezníků z Buči“ k šíření strachu mezi ukrajinským obyvatelstvem. Druhou možností je, že se Rusové chtějí této jednotky zbavit. „A to tak, že ji nasadí do části fronty, kde nemají bojovnící žádnou šanci přežít, díky čemuž by nemohli vypovídat u tribunálů v budoucnu,“ hlásí Ukrajina.

Interaktivní mapa „řezníků z Buči“

Rozvědka zároveň zveřejnila jmenný seznam údajných členů kontroverzní jednotky, která má mít vraždění a mučení civilistů v Buči na svědomí.

Skupina estonských hackerů si navíc dala tu práci, že vytvořila interaktivní mapu míst, odkud mají vojáci z této jednotky pocházet. Pokud jsou tyto informace správné a pravdivé, můžou si lidé ujasnit i národnostní složení „řezníků z Buči“.

Členové jednotky jsou podle hackerů sesbíráni takřka z celého Ruska. Velké množství pochází z nejvýchodnějšího cípu Ruska, tedy z okolí měst jako Vladivostok či Chabarovsk. Někteří vojáci mají podle identifikovaných pasů pocházet také z Kurilských ostrovů u Japonska nebo z Kamčatky.

Čtveřice z Tádžikistánu i Kavkazané

Mnoho vojáků má podle pasů pocházet z okolí jezera Bajkal či od hranic s Kazachstánem poblíž Novosibirsku či Novokuzněcku. Houfy „řezníků z Buči“ jsou z velkých měst na asijské straně Ruska, konkrétně Čeljabinsku či Jekatěrinburgu, další pak z evropské části země od Saratova nebo Permu. Skupina válečníků pak podle všeho pochází z Kavkazu.

Naopak z největších měst Moskvy a Petrohradu podle identifikovaných pasů pochází jen hrstky vojáků. Jeden bojovník má být z odstřihnutého Kaliningradu, tedy z oblasti, která se nachází mezi Litvou a Polskem na pobřeží Baltského moře. Celkem čtyři vojáci z této jednotky prý pocházá z Tádžikistánu.

Velitel se měl na popravách sám podílet

Velitelem jednotky, která prováděla zvěrstva v Buči, má být podplukovník Azatbek Omurbekov. Tomu je údajně kolem 40 let, v roce 2014 dostal medaili za mimořádné služby a jeho jednotky sídlí poblíž sibiřského Chabarovsku, tedy na samém východním konci Ruské federace.

Zahraniční média s odkazem na informace od Ukrajinců hlásí, že Omurbekov nejen konání svých vojáků ve městě toleroval, ale dokonce se jej měl sám účastnit. Osobně údajně popravoval civilisty a znásilnil několik žen.

Rusové měli Buču opustit 30. března. Poté do města vstoupili ukrajinské jednotky, které přímo na ulicích nacházely desítky mrtvých civilistů. Další pak objevili ve sklepeních či v masových hrobech. Někteří z civilistů měli svázané ruce a na tělech měli stopy po mučení. Podle odhadů zabili Rusové v Buči po dobu okupace kolem 300 civilistů.

Tagy: