Když Češi loví trenéry za hranicemi. Jalonen navazuje i na vysmívaného Itala

Český hokej právě začíná novou éru. Vůbec poprvé se reprezentace ujímá zahraniční trenér. Kari Jalonen má ukončit medailový půst, který trvá dlouhých 10 let. Zdejší fanoušci nejsou příliš zvyklí na pomoc z ciziny, byť už tady u různých sprotovních reprezentací několik odborníků zpoza hranic působilo. O kterých se mluvilo nejvíc?

Jestli bude sázka na zahraniční personu v případě hokejové reprezentace úspěšná, se ukáže teprve v dalších měsících. Jalonen mluvil o tom, že českým cílem pro blížící se mistrovství světa v jeho domovině je zlatá medaile. Vzhledem k tomu, že národnímu týmu to naposledy „cinklo“ v roce 2012, byl by úspěchem jakýkoliv cenný kov.

Akvizice z Finska není v Česku novinkou. Severskou cestou se vydal před lety například florbal.

Petri Kettunen

Bývalý florbalový útočník se ujal české reprezentace v roce 2017, tedy krátce poté, co dovedl Finsko k titulu mistrů světa. Šampionát v Praze v roce 2018 Kettunenově partě nevyšel, čtvrté místo ve velmi úzké špičce je ve florbale vždy neúspěchem. Kouč s kamenným výrazem ve funkci vydržel, ačkoliv několik hráčů včetně kapitána Matěje Jendřišáka odmítlo pod Kettunenem dál nastupovat.

V dalším cyklu vsadil trenér především na mladé florbalisty a vyplatilo se. Loni v prosinci oslavil jeho mančaft na MS bronzové medaile a jinak chladný Kettunen tehdy dokonce plakal štěstím. Jeho mise tím po více než čtyřech letech skončila, ale bylo to radostné loučení.

Ronen Ginzburg

Basketbalový izraelský kouč se do Čech dostal v roce 2006, kdy dělal asistenta svému krajanovi Mulimu Katzurinovi v Nymburku. Podílel se tedy na tom, že středočeský celek slavil titul za titulem, pak ho dostal na starost jako hlavní trenér a úrodné období pokračovalo. V prosinci roku 2013 obdržel neodolatelnou nabídku vést českou reprezentaci.

Zvláště v posledních letech se stal v tuzemsku nadmíru populární. Vždyť v roce 2019 dotáhl Českou republiku vůbec poprvé v samostatné historii na mistrovství světa, kde navíc jeho mančaft skončil na skvostném šestém místě. Ginzburg posléze získal české občanství a pak s Tomášem Satoranským a spol. uskutečnil další zázrak, když se probojoval na olympiádu v Tokiu. Pod pěti kruhy předtím byli naposledy basketbalisté z Československa v roce 1980.

Rodák z Tel Avivu vedle národního týmu trénuje také ukrajinský klub BC Prometej, se kterým se momentálně kvůli válce nachází v azylu. A kde jinde než v Česku.

Egil Gjelland

A ještě jeden často skloňovaný odborník z ciziny, který našel místo u české biatlonové reprezentace. Kolem roku 2013 vypukla v tuzemsku biatlonová mánie, pobláznit republiku se tehdy podařilo především Gabriele Soukalové. Aby měla svérázná závodnice nástupkyně, dospěli funkcionáři k tomu, že je potřeba zahraniční impulz.

Nor Gjelland, který ve své aktivní kariéře ukořistil dvě olympijské medaile, nastoupil k ženské reprezentaci před sezonou 2018–2019 a tento post drží dodnes.

Uwe Krupp

Hokejovou Spartu v roce 2018 tuze trápilo, jak dlouho už je bez mistrovského titulu. V sezoně, která na začátku onoho roku skončila, brala až mizerné 10. místo. Vedení tak začalo pokukovat po Uwe Kruppovi, který tehdy trénoval Eisbären Berlín. V jeho životopise se vyjímal především hráčský zisk Stanley Cupu s Coloradem Avalanche z ročníku 1995–1996.

Kapacita z Německa začala dobře, vytáhla sparťany na první místo v tabulce, jenomže v klíčové fázi sezony Pražané selhali a nakonec vypadli už v předkole play-off s Vítkovicemi. V dalším ročníku neměl Krupp možnost udělat reparát, v lednu 2020 byl odvolán. Rozhodně ale neodcházel s tak pošramocenou pověstí jako následující trenér z fotbalové branže.

Andrea Stramaccioni

Měla to být revoluce, která fotbalové Spartě po více než dekádě zařídí účast ve skupině Ligy mistrů a opět ji posadí na ligový trůn. Ital Andrea Stramaccioni přišel do Prahy s renomé kouče, který vedl slavný Inter Milán. Od majitele Daniela Křetínského dostal v květnu 2017 volnou ruku, díky čemuž si ušil tým podle svých představ. Přitáhl řadu drahých zahraničních hráčů, u fanoušků navodil iluzi, že nemají čekat nic jiného než úspěchy.

Realita znamenala pro celý sparťanský tábor kruté vystřízlivění. Klub vypadl už ve třetím předkole Evropské ligy, v české soutěži Stramaccioniho skvadra tápala a luxusní akvizice se utápěly v průměru. Velmi brzy se mluvilo o tom, že to nebyla správná volba a česká komunita se italskému stratégovi i pro jeho sebevědomá prohlášení vysmívala.

Trpělivost Spartě došla už po necelém roce. Stramaccioni dostal zlatého padáka, díky kterému pobíral miliony ještě měsíce po vyklizení kanceláře na Letné.

Alex Pastoor

V ještě kratší epizodu se proměnila štace Nizozemce Alexe Pastoora ve Slavii Praha. Na jaře 2014 to nebyli ti „sešívání“, které zná veřejnost dnes. Tehdy se klub z Vršovic nacházel v krizi a Pastoor ho z ní měl vyvést.

Slavia si cizince vybrala jako náhradu za trenéra Miroslava Koubka, kterému se nevedlo podle představ. Spolu s Vladimírem Šmicerem nedokázal dostat červenobílé do formy, naopak se až do konce soutěže bál sestupu. Unikl mu nakonec jen o jediný bod.

Pastoor po konci sezony dobrovolně skončil, mluvilo se o zdravotních problémech. Zamířil do Alkmaaru, kam ho lákal někdejší legendární útočník nizozemské reprezentace Marco van Basten na post asistenta.

Tagy:
Finsko biatlon Česká republika trenéři SK Slavia Praha AC Sparta Praha trenér hokej fotbal Česko sport basketbal česká hokejová reprezentace HC Sparta Praha česká florbalová reprezentace Ronen Ginzburg česká basketbalová reprezentace Petri Kettunen Reprezentace Kari Jalonen Egil Gjelland Andrea Stramaccioni Alex Pastoor Uwe Krupp