Klaus: Přispějme k ukončení válečného konfliktu. Rozum musí zvítězit nad propagandou

Exprezident Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus znovu vyzval ke snaze přispět k co nejrychlejšímu ukončení konfliktu na Ukrajině. Řekl to v pondělí ve svém projevu při příležitosti uctění obětí domácího odboje proti nacistické okupaci v Terezíně na Litoměřicku. Válka podle něj může v jiném případě eskalovat v konfrontaci velmocí disponujícími zbraněmi hromadného ničení.

„Více než 30 let jsme se na takových místech utěšovali nadějí, že poučení z tragédie druhé světové války je tak silné a hluboké, že k opakování něčeho podobného zde v Evropě dojít nemůže. Zdálo se nám, že jednou provždy je válka na našem kontinentě věcí minulosti a že se o válkách bude vyučovat pouze v hodinách dějepisu,“ řekl Klaus v Terezíně.

Současný konflikt však podle něj ukazuje opak. „Mýlili jsme se. Od února letošního roku už to neplatí. Válečné hrůzy se vracejí a dochází k nim v zemi nepříliš vzdálené od nás. Válka negativně poznamenává i naše života a to nejsme zemí, kde se přímo bojuje,“ sdělil exprezident.

Podle něj je nezbytné válku co nejdříve zastavit. „Je povinností všech, komu leží na srdci osud naší země, Evropy i celého světa, aby přispěli k co nejrychlejšímu zastavení válečného konfliktu. Sám o sobě je tento konflikt hrozný a při často se projevující nezodpovědnosti politiků, může snadno eskalovat a přerůst ke konfrontaci velmocí disponujících zbraněmi hromadného ničení. Mohlo by to znamenat konec naší civilizace,“ uvedl.

„Věřím, že nakonec zvítězí rozum nad propagandou, zodpovědnost nad egem namyšlených jednotlivců. Hledání pro všechny přijatelného řešení nad předváděním se před televizními kamerami. Je otázkou, jak dlouho bude hledání takového řešení trvat,“ doplnil.

Exprezident ruskou invazi na Ukrajinu, která začala 24. února, už dříve odsoudil a označil ji za zločin a tragické neštěstí. V rozhovoru pro Frekvenci 1 později bývalý politik na dotaz, zda masakr odsuzuje, odpověděl, že neví. „Zaprvé já se tím neživím, že bych sledoval tyhlety obrázky. A prostě určitě jsou tragické. Na druhé straně by bylo dobře vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a záběr a co z toho nastylizovaná propaganda,“ řekl.

Tagy:
válka Evropa propaganda Ukrajina Václav Klaus Terezín Druhá světová válka ruská invaze na Ukrajinu