KOMENTÁŘ: Zeman hodil Babiše přes palubu. Pomsta za pět let starou zradu?

Andrej Babiš zřejmě spoléhal na spojenectví s Milošem Zemanem, které mu mělo dopomoci usednout na Hrad. Dosluhující prezident však v úterý znovu ukázal, jak nepředvídatelným je hráčem, když s úsměvem na rtech v podstatě rozbil veškerou argumentaci šéfa ANO kolem jeho výroku o nepomoci hypoteticky napadenému Polsku. Babiš pak jen těžko zakrýval rozhořčení. O co Zemanovi jde?

Až se bude po volbách analyzovat, co byly nejvýraznější momenty druhého kola prezidentské volby, není pochyby, že mezi nimi bude Babišův výrok ohledně neposlání vojska na pomoc našim aliančním partnerům v případě jejich napadení. „Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ odpověděl Babiš v duelu s generálem ve výslužbě Petrem Pavlem v České televizi. A přestože se okamžitě po debatě snažil brát svá slova zpět, rozjetou mašinu negativních reakcí tím již zastavit nedokázal.

Nejspíš spoléhal na pomoc svého dlouholetého politického spojence Zemana, který jej ve volbě otevřeně podporoval, že mu pomůže tuhle kauzu uzavřít během setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Jenže místo toho zasadila dosluhující hlava státu Babišovi další ránu.

Expremiérova argumentace totiž stála na jasných základech – šlo o manipulaci ze strany televize, napadení je pouze hypotetická otázka, nikdy k němu nedojde. Jenže právě tuto konstrukci v úterý večer v Náchodě Zeman rozbil.

K TÉMATU: Co říká odborník na řeč těla kandidátů na Hrad?

„Andrej Babiš začal svojí odpověď na příslušnou otázku tvrzením, že je hypotetická. Ještě před rokem bych já sám označil za hypotetickou otázku o pomoci Ukrajině z toho důvodu, že nikdo neočekával ruský útok na Ukrajinu a přesto k tomu došlo,“ řekl možná překvapivě Zeman, který již v minulosti mnohokrát ukázal, že nikdy nelze předvídat, jak se v určité situaci zachová.

Rozrušený Babiš

Během středečního dopoledne pak bylo na Babišovi patrné, jak jej Zemanova nepodpora překvapila a naštvala. „Výrok zazněl po nějaké debatě, kde pan redaktor straší lidí a říká, že Rusko napadne členský stát NATO. Miloš Zeman porovnal věci, které jsou neporovnatelné. Rusko je agresor, zabíjí lidi a napadlo Ukrajinu. Ukrajina není členem NATO, takže je to neporovnatelné. Byl jsem překvapený, jak reagoval, protože zkrátka všichni vědí, že jsem to tak nemyslel.“ řekl například v debatě na Novinkách.

Podobně pak hovořil také v rozhovoru pro Frekvenci 1: „Mně se nelíbilo vyjádření pana prezidenta Zemana...“. Tón v hlase dával jasně najevo, jak mu Zemanova slova sebrala vítr z plachet.

Bez zmínky prezident nenechal ani Babišův přístup k odpůrcům narušujícím jeho mítinky. Právě kvůli nim a také kvůli údajným výhrůžkám expremiér ukončil svou kontaktní kampaň. Ani v tomto případě Zeman svého politického spojence nepodržel.

„Každý politik musí počítat s tím, že není milován sto procenty obyvatel své země. U některých obyvatel nejen, že není milován, ale je přímo nenáviděn. Myslím si, že je zapotřebí na to reagovat s klidem a pokud možno i s úsměvem. Někdy vás vypískají, někdy na vás házejí vajíčka, na mě dokonce jednou házeli bagety a přežil jsem to,“ rýpnula si hlava státu.

Konec „krásného přátelství“?

Proslulý film Casablanca končí slovy: „Myslím, že tohle je začátek krásného přátelství.“ Pozorujeme teď po letech naopak konec jednoho krásného přátelství? Vycítil Zeman, že jsou Babišovy šance na dobytí Pražského hradu každým dnem menší a menší a nechce tudíž být s případnou porážkou spojován? Anebo si chce vylepšit vztah s Petrem Pavlem, se kterým by mohli být s nadsázkou sousedé v Lánech?

Nabízí se ještě jedna hypotéza. O Zemanovi se ví, že nezapomíná a rád se mstí těm, kteří jej někdy zradili. Když zapátráme v paměti a vrátíme se k poslední prezidentské volbě před pěti lety, událo se v opačném gardu něco podobného, na co bezpochyby nezapomněl ani současný hradní pán.

Před druhým kolem prezidentské volby v roce 2018 totiž Babiš v jeden moment zjevně znervózněl, zda Zeman skutečně nad svým oponentem Jiřím Drahošem zvítězí a ze své podpory hlavy státu začal nenápadně ustupovat. „Pokud chce uspět ve druhém kole, měl by jasně deklarovat, že naši zemi nechce orientovat na východ, na Rusko nebo na Čínu,“ řekl například tehdejší premiér.

Ostře hovořil rovněž o Zemanových lidech. „Pomohlo by mu také, kdyby se distancoval od některých nejbližších spolupracovníků, kteří mu nedělají dobrou pověst,“ dodal Babiš. Hlavu státu si tím tehdy zjevně naštval a po několika dnech tak bral svá slova zpět.

Momentů, kdy to mezi Babišem a Zemanem neklapalo, bylo však více. Například po sněmovních volbách v roce 2021 odmítl tehdy dosluhující předseda vlády hrát Zemanovo politické divadlo a nenechal se jmenovat premiérem, čímž zjevně ztratil u Zemana respekt. Ve stejné době, ve chvíli, kdy byl prezident vážně nemocen, vedl Babiš slovní válku s jeho okolím. Dokonce vyzval k rezignaci kancléře Vratislava Mynáře. Zeman později neskrýval své rozhořčení.

Bylo tedy naivní, pokud se šéf ANO domníval, že má jistou prezidentovu bezbřehou podporu, přičemž něco jako přátelství v politice samozřejmě fakticky neexistuje. Každopádně Zeman není typem politika, který by kvůli spojenectví ohrozil sám sebe. Obětovat Babiše tak pro něj nebude žádný problém a po volbách se tomu jistě v některém ze svých posledních prezidentských rozhovorů ještě rád zasměje.

Tagy: