Konec Středuly, šance Nerudové a problém Pavla. Jak Babiš mění pravidla „hry o Hrad“?

Andrej Babiš oznámil kandidaturu na prezidenta

Tisková konference Andreje Babiše

Konec mise Josefa Středuly, nová příležitost pro Danuši Nerudovou i Marka Hilšera a problém Petra Pavla. Andrej Babiš oznámil prezidentskou kandidaturu, a tím kompletně změnil pravidla „hry o Hrad“.

Andrej Babiš oficiálně oznámil svou kandidaturu v pondělí, neoficiálně o tom informoval už den předtím. Mnohé lidi tímto krokem překvapil. „Je to velmi odvážná strategie, protože to nebude vůbec nic lehkého,“ komentoval krok šéfa opozičního hnutí ANO například politolog Jan Kubáček, který předtím několikrát odhadoval, že se Babiš do prezidentského klání nezapojí.

Babiš tímto krokem kompletně změnil pravidla hry. CNN Prima NEWS přináší několik postřehů, jak zamíchá kartami.

1. Konec mise Josefa Středuly

Podle informací CNN Prima NEWS to vypadá, že odborový předák Josef Středula nakonec získá 50 tisíc podpisů, nebo si pomůže podpisy senátorů. Vstup Andreje Babiše do prezidentského klání mu v cestě do prezidentského křesla ale rozhodně nepomůže. Oba totiž bojují o podobný typ voličů.

„Josef Středula ztratil šance. Prostě tím vyhlášením Andreje Babiše Středulova mise končí. O svět nespokojených s vládou si řekne aktivně Babiš,“ upozornil politolog Kubáček. Podle něj se Středulovi v prezidentské misi ani nedařilo.

2. Příležitost pro Danuši Nerudovou

Vstup Babiše do hry podle něj ale zároveň znamená „kuriózní a atraktivní šanci“ pro ekonomku a bývalou rektorku Danuši Nerudovou. A to především proto, že Andreji Babišovi i Petru Pavlovi je vyčítána jejich minulost spojená s komunistickým režimem.

„Určitě si bude užívat, že najednou se v debatách bude Babiš s Pavlem dohadovat, jestli je víc problematičtější býti protagonistou předchozího režimu v zahraničním exportu, anebo ve vojenské špionáži. To pro Nerudovou bude hodně zajímavá a příjemná příležitost,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS Kubáček. Podle něj ekonomka může vzít některé voliče právě generálovi Petru Pavlovi. „Bude mluvit stylem: Podívejte, já jsem budoucnost, já nabízím nezatíženou minulost, nabízím jiná témata, jiný styl vzdělání, politiky,“ vysvětlil politolog.

Podle experta na data a komunikaci agentury NEWTON Media Davida Kursy má Nerudová navíc v současné době nejvyšší dynamiku v popularitě kandidátů na sociálních sítích i v relevantních významných zmínkách v médiích. „Například na Twitteru se za poslední měsíc zvýšil její počet sledujících o čtvrtinu. Ostatní kandidáti sice také posilují, ale maximálně v řádu jednotek procent. Rostoucí popularitě se těší bývalá rektorka i na Facebooku, kde se její komunita za pouhý měsíc zvýšila o více jak 40 procent,“ řekl CNN Prima NEWS.

Podle něj ale Nerudová v absolutních číslech stále významně zaostává za Pavlem či Babišem. „Bude otázkou, zda dynamiku udrží a posílí tak svojí všeobecnou známost. To je, jak ukazují i jiné průzkumy, prozatím její slabší stránkou,“ podotkl Kursa.

3. Problém Petra Pavla

Zapojení Babiše do volby znamená i výraznou změnu pro generála Petra Pavla. O jednom faktoru, spojeným s minulostí kolem komunistického režimu, jsme už psali výše. Na druhou stranu nyní alespoň Pavel nebude jediným z kandidátů, komu bude tato minulost vyčítána.

Bývalý premiér ale také může změnit témata, která se budou ve spojení s prezidentským křeslem řešit. „Nástupem Andreje Babiše se dá očekávat, že bude mluvit hodně o socioekonomických tématech, což není úplně atraktivní pro Petra Pavla, který by chtěl debatu držet spíš v poloze bezpečnostní a vojenské politiky. V ekonomice tak silný není. A nevyvolává u lidí přesvědčení, že by v ní byl kompetentní. Ani že by v ní dokázal sekundovat vládě a dokázal být náročný na vládu v tomto ohledu,“ zdůraznil politolog. Pro Nerudovou toto může být naopak příležitost.

4. Vyšší sledovanost

S nástupem šéfa ANO do kampaně se změní i sledovanost celého prezidentského klání, především předvolebních debat. „To pro ostatní není výhoda ani nevýhoda. Těžit z toho mohou kandidáti typu Pavel Fischer, Marek Hilšer, případně někdo další, kteří najednou budou více vidět, což pro ně může být atraktivní. Zátěž je to naopak bezesporu pro Danuši Nerudovou a Petra Pavla, kteří se s Babišem drží v průzkumech nahoře, ale na rozdíl od něj s podobnými formáty nemají zkušenost,“ upozornil Kubáček.

5. Hilšer jako třetí cesta?

Podobnou „výhodu“ jako Nerudová podle Kubáčka může získat i senátor Marek Hilšer. „Určitě zkusí jít cestou, že nedostal polibek od Petra Fialy a jeho vlády, že je taková pověstná třetí síla,“ upozornil politolog. O tom, že se bude snažit být třetí možností, mluvil i sám Hilšer pro CNN Prima NEWS.

Senátorovi by mohlo pomoct i to, že prezidentským volbám s Babišem naroste sledovanost. „Může poslat kytici, stejně jako Danuše Nerudová, Andreji Babišovi, protože jim přitáhne k televizním obrazovkám spoustu voličů, kteří by se volbám jinak vůbec nevěnovali. Hilšer se tak může posouvat v oslovování takového toho levého středu,“ uvedl Kubáček.

Hilšer kandidoval už i v minulých prezidentských volbách. Podle Kubáčka bude mít komplikaci v tom, že „už bude muset vykazovat činnost“. „Před pěti lety to byl dynamický mladý lékař, teď už je to senátor. Takže se mnozí samozřejmě budou ptát: Co za vámi, pane senátore, je?“ upozornil.

6. Ostřejší a peprnější kampaň i silná prohlášení

S Babišem bude kampaň mnohem ostřejší, podle Kubáčka i „peprnější a vyostřená“. A to ze všech stran, ne jen ze strany expremiéra. „On je takový čertík, ale bude se pokoušet být v některých věcech konsenzuálnější, protože potřebuje ukázat, že dokáže být klidnější prezident, ne tak emoční. Vyostřený ale bude v tématech, která lidi zajímají a štvou je, tam bude hodně útočný. Bude chytat za slovo, bude se ptát po výsledcích, bude to tlačit co nejvíce do praxe a ukazovat, že on je schopen pracovat a ostatní o tom jen mluví,“ popsal Kubáček.

Ostatní kandidáti se podle něj zase budou snažit přicházet se silnými tématy a prohlášeními, aby byli zapamatovatelní. „Nebudou chtít být automaticky v jednom táboře jako ‚antibabišovci‘. Ukázalo se, že když tenkrát všichni byli ve skupině ‚antizemanovci‘, tak voličům splývali a nedokázali je zmobilizovat na svou stranu. Takže tam přibude právě i nějaká dohadovaná nejen nad Andrejem Babišem a jeho stylem politiky, ale i nad nějakými tématy, která prostě logicky voliče štvou a která jsou přitažlivá i pro voliče levého středu,“ odhaduje politolog.

Podle Kursy z NEWTON Media navíc Babiš zatím nemá konkurenci ve zkušenostech, jak si vydobít prostor a být vidět. To ukázal i při oznamování kandidatury, kdy ji nečekaně potvrdil o den dříve. Psalo se a mluvilo o něm minimálně dva dny. „Strategií oznámit kandidaturu až na poslední chvíli se Andreji Babišovi podařilo být ve světle reflektorů prezidentské volby de facto po celou dobu, co se o ní veřejně diskutuje,“ upozornil navíc analytik.

Konkurenci zatím nemá ani na sociálních sítích. „Zatímco ostatní mohou tu snáze, tu obtížněji hledat témata, na kterých se profilovat a jak se vymezit proti ostatním, Babišovi se nabízejí přirozeně. Ať už v médiích, na sociálních sítích nebo při osobních setkáních,“ podotkl Kursa.

7. Vládní kandidáti proti vládě

Podle Kubáčka navíc Babiš využije i to, že vládní kolice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) v čele s premiérem Petrem Fialou nepřímo podpořila tři kandidáty – Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera.

„Bude je chtít spojovat s tím, že jsou vládní kandidáti a poslíčkové Petra Fialy, že mu půjdou na ruku. Takže oni se začnou trochu vymezovat vůči vládě, aby nebyli vnímáni jenom jako poslušní úředníčci vlády a nejvyšší úředníci v zemi, protože po tom poptávka není. Obecně se vždycky ukazuje, že v Česku je volání po tom, aby prezidenti byli ti, kteří pískají vládě a jsou ji schopni korigovat,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS Kubáček.

Tagy: