Kontroverzní aplikace, které vědí vše. Jak Ukrajinci identifikují mrtvé oběti války?

Identifikace mrtvých těl v Buči (29. 4. 2022)

Reportér CNN o situaci na Ukrajině (2.5.2022)

Ukrajinská strana v průběhu války potvrdila, že pro identifikaci zemřelých využívá kontroverzní systém Clearview. Jde o aplikaci od stejnojmenné společnosti, která dokáže při zaostření mobilního fotoaparátu porovnat data ze sociálních sítí a sdělit uživateli pravděpodobnou identitu dotyčného člověka. Má to ale háček.

Ukrajinci v osvobozených oblastech se snaží přiřadit k mrtvým tělům vojáků i civilistů jména a identitu. Oběti u sebe často nemají žádné doklady, jsou bez oblečení a jejich těla jsou znetvořená. I proto se úřady musejí shánět po alternativním způsobu identifikace zemřelých.

Společnost Clearview AI v březnu informovala, že poskytla Kyjevu svůj systém na rozpoznávání obličejů. Což kvůli kontroverzi systému, který firma vyvíjí, vyvolalo rozporuplné reakce, informoval web BBC.

Databáze neoprávněně používá fotografie ze sociálních sítí

Clearview totiž často bez povolení využívá data z hned několika sociálních sítí, projíždí tedy například fotografické databáze Facebooku a porovnává snímky s obrazem, který aplikaci předloží uživatel. Právě Facebook společně s Twitterem, Googlem i službou YouTube již zaslaly společnosti Clearview apelující dopis, v němž žádají, aby firma přestala využívat jejich data.

Obří databáze Clearview ale Ukrajině poskytuje obrovskou službu. Ukrajinci navíc nevyužívají aplikaci jen k rozpoznávání mrtvých, ale i k ověřování identity lidí na checkpointech nebo hraničních přechodech. Právě plošné využívání systému vyvolává určité kontroverze.

Ukrajinci mají k dispozici ještě aplikaci FindClone, která jde ještě dále. Prohledává mimo jiné ruské sociální sítě a prakticky všechny databáze veřejně dostupných snímků. V podstatě tvoří podobně masivní databázi jako služba Obrázky Google. Dokáže tak identifikovat i lidi, kteří nikdy neměli žádnou sociální síť.

Nevinní lidé mohou dostat kulku

Experti ale upozorňují, že spoléhat v rozpoznávání obličejů výhradně na aplikaci nemusí být úplně moudré. Aplikace totiž nemusí být stoprocentně přesné, což v momentě, kdy se rozhoduje o životu a smrti, není právě dobrá vlastnost.

„Když rozpoznávání obličejů selže v dobách míru, lidé jsou omylem zatčeni. Když selže rozpoznávání obličejů v časech války, nevinní lidé dostanou kulku,“ sdělil expert na sledovací technologie Albert Fox Cahn pro časopis Forbes.

Vedle efektivity aplikace je v souvislosti se službami Clearview i FindClone problematický způsob, jakým pracují s daty. Nikoho se totiž neptají, že právě jeho fotografii služba využívá a zpřístupňuje ji třetím stranám.

Tagy: